Beograd: Ekološka katastrofa u Kotežu!

Na samo dva kilometra od centra Beograda, širi se nepodnošljiv smrad, jer je u Kotežu pukla glavna kanalizaciona cev i to na nekoliko mesta. Zbog toga, umesto da odvodom odlaze, fekalije su stvorile jezero na samo 100 metara od naselja.

ekoloska-katastrofa-u-kotezu

Dovoljan je samo jedan klik na WC šolji dnevno, svakog od oko 140 hiljada meštana Koteža i Borče, za učešće u prestoničkoj eko katastrofi. Glavna kanalizaciona cev, čije održavanje plaćaju, ima toliko rupa da su fekalije na samo dva kilometra od centra glavnog grada napunile 20 hektara prostrano jezero.

„Pokušavao sam da saznam da li igde u svetu, više ni u Somaliji ovako nešto ne postoji“ – kaže jedan žitelj Koteža.

Ovde traje već pet godina. Za to vreme nema na čija vrata meštani nisu pokucali, ali od rešenja ništa. Tvrde: smrad guši, labudovi i srnadći okrenuli su leđa nekada čistom jezercetu, a Topole stare i pet decenija su uvenule.

„Da tako nešto može da postoji, da se mi borimo da uđemo u Evropsku uniju, a da imamo ovakve stvari ovde – to je nemoguće„, smatra meštanin Đorđe Đapa.

ekoloska-katastrofa-u-kotezu-2

Da su otpadne vode najveći problem životne sredine Beograda, nikada nisu krili u nadležnom sekretarijatu. Projekat kanalizacije po evropskim standardima za celu prestonicu davno je napisan, a za to što je samo na papiru, izgovor je novac – potrebno je milijardu evra.

„Molim vas, ako se ima para da se osvetli ceo Beograd, mesec i po dana pre Nove godine, pa moglo je to da bude i 15 dana pre Nove godine, ta struja što je potrošena mogla je da se uloži u tu infrastrukturu i da se završi to i da niko nema problema“, kaže meštanin Zvezdan Arsenijević.

Predsednik opštine, koja je izvor zagađenja, zato obećava trajno rešenje.

„U sredu ćemo imati sastanak sa Direkcijom za građevinsko zemljište grada Beograda, sa Javnim komunalnim preduzećem „Vodovod i kanalizacije“ i gradonačelnik Beograda će biti tu i mislim da ćemo to munjevito rešavati“, kaže predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Meštani u hitnost ne veruju, jer kažu: slučaj je hitan samo pred novinarima.

Stanovnici podsećaju: kada su prošle godine pripretili medijima na lokaciju je stigla ganc nova kanalizaciona cev. Od tada, kažu, stoji za ukras, jer nikada nije montirana za upotrebu.