EKOCID U TIMOČKOJ KRAJINI (2): Rak kosi čitave porodice!

Što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, o ekološkoj katastrofi u Negotinu svi zatvaraju oči i ćute. Zato smo sproveli obimno istraživanje tokom kojeg smo obišli sve toksikološki opasne lokacije, razgovarali s više desetina relevantnih sagovornika i zabeležili nekoliko desetina sati audio materijala, uključujući i nekoliko časova tajno snimljenih razgovora, pregledali više hiljada stranica raznih dokumenata i stručnih analiza…


Epilog ovog istraživanja je da smo zahvaljujući dokazima s terena i relevantnim sagovornicima, uključujući i „insajderima“ koji su spremni da sve svoje tvrdnje detaljno argumentuju na sudu, uspeli da razotkrijemo jednu od najmračnijih tajni srpske ekološke stvarnosti danas.
U sledećih nekoliko nastavaka, čitaoci će se u gotovo filmskom scenariju sa svim elementima horora, akcionog trilera i melodrame, upoznati s posledicama ekološke katastrofe koja pogađa jedan od najplodnijih krajeva istočne Srbije.

Crvena prašina prekrila polja

  • Nekada su ovaj kraj zvali Mala Kalifornija, a danas Dolina smrti i to vam je valjda dovoljan podatak da shvatite svu ozbiljnost situacije – kaže Borivoje Krekulović, predsednik nevladine organizacije Dijaspora – istočna Srbija.
    Penziju je stekao u Švajcarskoj i mada je i dalje na relaciji centralna Švajcarska-Prahovo, uglavnom je u svojoj porodičnoj kući u otadžbini, a dokumentacija koju je do sada sakupio ima već više hiljada stranica. Brojne analize tla, mišljenja stručnjaka, ali i stavovi zvaničnika EU, među kojima i faksimili prepiske koju je imao sa predstavnicima opštine, Vlade Srbije, Evropske unije.

Pismo Devenportu

Krekulović je početkom prošle godine pisao i Majklu Devenportu, šefu Delegacije EU u Srbiji. Odgovorio mu je njegov saradnik, Ričard Masa:
„Mi podržavamo srpske vlasti da prate najbolje primere iz EU povodom učešća javnosti zabrinute za donošenje odluka u vezi zaštite životne sredine i verujemo da će relevantne zakonske odredbe u srpskom zakonodavstvu biti u potpunosti poštovane i u ovom slučaju. Zaštita životne sredine ključni je element u dijalogu EU i Srbije i igra glavnu ulogu povodom dobijanja pomoći Srbije iz EU“, stoji u odgovoru iz kancelarije šefa Delegacije EU u Srbiji.

  • Najviše prašine se diglo 2012. godine kada je Elixir prodao Kinezima više miliona tona piritne izgoretine. Prema važećim propisima taj teret je morao da se prevozi u zaštićenim transportnim sredstvima. Ta crvena prašina se mimo svih propisa kamionima, bez ikakve zaštite, transportovala na barže u Luku Prahovo. Mesecima su Prahovo i Radujevac bili prekriveni crvenom prašinom, a „crvena magla“ se širila i na polja sa pšenicom i kukuruzom. I na Marsu bi nam bilo zdravije, jer kukuruzna i pšenična polja su, pred žetvu, umesto zlatne boje bila obojena u crveno – veli Krekulović koji se u čitavu priču da se Negotinska krajina zaštiti od daljeg ekološkog propadanja upustio tek kada je na najtragičniji način spoznao zastrašujuće posledice izloženosti otrovnim materijama ovog dela istočne Srbije.

I lekari su zaćutali

  • Tačno na dan smrti kćerke Dragane, dve godine kasnije, 13. jula 2013. godine je sahranjen i moj zet Dragan Kicoranović. Oboje su oboleli u kratkom razmaku od raka mozga. Lekare u Švajcarskoj koji su ih lečili je zanimalo kako je moguće da se tako nešto dogodi jednom mladom bračnom paru, pa su me dugo ispitivali o načinu na koji su živeli, radili… Kada sam im rekao da se u našem mestu gde su rođeni i gde su živeli u mladosti nalazi fabrika hemijske industrije prestali su više da me ispituju. Njihov pogled mi je bio dovoljan da shvatim da su utvrdili uzrok smrti – priča Krekulović i pokazuje seoske bandere koje su načičkane smrtovnicama.
  • Najveći broj je umrlih od raka. Zahvatio nas je kao stampedo i ne staje. Evo, pre samo nekoliko dana je preminula žena iz najbližeg komšiluka. Isto rak mozga. Radila je u Beču, ali je ovde rođena. Ovde je i sahranjena – priča predsednik Udruženja Dijaspora – istočna Srbija.
    Doktor u bolnici u Negotinu, dr Siniša Čelojević, raspolaže još opipljivijim brojkama za Negotin o sve većem broju obolelih od najteže bolesti.