EKOCID U TIMOČKOJ KRAJINI (8) : Boško Ničić spiskao milione od ekoloških taksi!

Novac od eko-taksi, a radi se o milionima (!) bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić spiskao je nenamenski na putovanja, terevenke po kafanama i za donacije propalom rukometnom klubu u Zaječaru. Ekolozi Timočke Krajine pitaju: „Gde su milioni od eko takse?!“

Ljubiša Vasiljkić, koordinator za Švajcarsku udruženja Dijaspora – istočna Srbija, kaže da bi republičke, ali i lokalne vlasti morale da odgovore na niz, ključnih pitanja:
– Zašto se ne postavlja monitoring što je obaveza lokalne samouprave? Gde lokalna samouprava troši ogromne pare, milionske sume, uplaćene na osnovu eko takse od Elixir-a? Da li država zna da je Elixir otkupio stotine hektara plodnog zemljišta sa namerom da proširi deponije? Ko je dozvolio i po kom zakonu da se poljoprivredno zemljište pretvara u industrijsko, tačnije opasne deponije? Ko kontroliše poljoprivredne proizvode sa prostranih njiva u neposrednoj blizini fabrike i opasnih deponija?

– O planu u slučaju akcidenta moraju biti upoznate i nadležne službe u fabrici, gradu, ali i meštani, a niko nije. Čak ne postoji ni sistem za uzbunjivanje u ovakvim situacijama. Da bih proverio ovu svoju tvrdnju nedavno sam se obratio jednom od urednika u radio-stanici koja po tom planu mora da odmah bude uključena u sistem alarmiranja. Gledao me je u potpunom čudu i rekao: „Ja ovo prvi put čujem“. Mislim da sam bio dovoljno jasan – zaključuje Trajilović.
Velimir Trajilović, nekadašnji šef u IHP Prahovo i predsednik MZ Prahovo koji je predvodio jedinu pobunu meštana protiv zagađenja fabrike, navodi za kraj još jedan zapanjujući podatak. Apsolutno niko niti zna, niti je osposobljen, niti postoji oprema, u slučaju nekontrolisanog izlivanja amonijaka – jednog od glavnih sastojaka u radu fabrike u Prahovu.

– U slučaju da amonijak nekontrolisano počne da izlazi iz rezervoara – sfera od kojih svaka prima 240 tona amonijaka, hitno je potrebno u vatrogasnoj službi organizovati postavljanje mlaznica koje će neutralisati amonijak. Nedavno sam pričao s nekim ljudima koji i dalje rade u vatrogasnom odeljenju fabrike i kada sam ih pitao za ovo u čudu su me pitali: „Šta je to?“. Ali, to je mnogo manji problem, jer u slučaju takvog akcidenta stanovnici Prahova i Radujevca bi bili prvi na udaru velike ekološke katastrofe, a niti oni znaju šta treba da rade, niti nadležne službe – tvrdi Trajilović i objašnjava da postoji elaborat u kome je tačno propisano šta i kako činiti u slučaju akcidentne situacije, ali da to ne znaju ni meštani Prahova, ni zaposleni u Elixir- u.