Kragujevac: U poseti EkoParku u Ilinoj Vodi

Većinu parkova čine standardni elementi poput visokih krošnji drveća, klupa, terena i igrališta za decu. Međutim, kragujevački „Ekopark Ilina voda“ se izdvaja od ostalih parkova po mnogo čemu. Kroz njega protiče potok, ima mostić, najveću skulpturu Uskršnjeg jajeta u Evropi, hotel za insekte, ali i mini zoo-vrt.

Park je nastao na inicijativu poznatog kragujevačkog ekologa Dejana M. Andrića koji je izradio tehničke detalje, Statut i prateću dokumentaciju neophodnu za osnivanje parka a sve što se nalazi u parku stvoreno je volonterskim nesebičnim radom meštana Iline vode i agilnošću tadašnjeg odbornika iz tog naselja Slađana Rakića. Zato je bitno  razumeti priču koju gaji ovaj park jer je upravo on dokaz da ljudska mašta može svašta.

Interesantno je da su prostor na kojem se nalazi park u Ilinoj vodi građani nasledili. Testamentom Svetozara Andrejevića, bogatog trgovaca, površina od oko sedam hektara je još 1900. predata građanima na korišćenje. Sredinom XX veka taj prostor je bio omiljeno izletište Kragujevčana, da bi nakon toga bio zapušten, ali je 1997. godine na inicijativu meštana otpočela priča o „Ekopark Ilina voda“.

Posebnu pažnju u parku privlači statua autora Milovan Pavlovića Mipe pod nazivom „Vaskrs“ koja je u obliku uskršnjeg jajeta. Statua je postavljena 2003. godine, a s obzirom na to da se nalazi u eko-parku napravljena je od recikliranog metala. Zanimljiv je podatak da je statua visoka preko tri metra i najveća je takvog oblika u Evropi. Statua „Vaskrs“  je druga po veličini u svetu jer se najveća nalazi u Kanadi.

Mini zoo-vrt koji se nalazi u sklopu parka je dom za patuljaste koze, kokoške, patke, zečeve, kuniće, paunove, razne vrste ptica i još neke životinje. Zoo-vrt se izdržava od priloga građana, a kutiju u koju možete ostaviti donaciju lako ćete uočiti. Roditelji sa decom su stalni posetioci, a deca obožavaju ovaj prostor jer mogu da vide, kao i da nahrane životinje.

Ekopark Ilina voda“ nije običan park

U delu parka koji je u etno-stilu može se videti kuća sagrađena od drveta stara sigurno više od sto godina. Pored toga, može se videti staro oruđe koje su koristila nekadašnja šumadijska domaćinstva. Međutim, sve deluje kao da je „Ekopark Ilina voda“ malo zapušten, u odnosu na prethodne godine. Staro oruđe je obraslo travom i eksponatima se ne može prići. U galeriji ispod teksta možete pogledati fotografije eko-parka nekada i sada. Čini se da je malo doterivanja potrebno da bi park mnogo bolje izgledao.

Idealan park ne čine samo ljuljaške, tobogani, klupe i drveće. Park je poseban ako u njemu vidite ideju, maštu i volju građana da bude lepši. Kragujevčani treba da budu ponosni što imaju interesantan park u kojem mogu da uživaju tokom toplih letnjih dana, posete besplatan zoo-vrt, ali i pomognu da se on održi i postane još bolji. S obzirom na to da je prostor na kojem se nalazi park nasleđen, mi smo dužni da ga održavamo i unapređujemo. Treba da ulažemo u njega kako bi i buduće generacije, budući da su oni naslednici ovog parka kao i mi, mogli da uživaju. I ne zaboravite, ako želite da posetite „Ekopark Ilina voda“ ponesite malo starog hleba, nešto hrane ili novca kako biste pomogli i nahranili neku od životinja u kragujevačkom zoo-vrtu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar