OPREZ: Zubna pasta "Kolgejt total" kancerogena!

Pasta za zube „kolgejt total“, koja se prodaje i u Srbiji, sadrži otrovnu supstancu triklosan, koja svakodnevnom upotrebom može dovesti do kancera, pokazala američka ispitivanja * Naši stručnjaci saglasni da je triklosan veoma štetan i opasan po ljudsko zdravlje

Kolgejt kancerogena pasta za zube

Da je ova pasta štetna, nedavno je utvrdio američki stručni časopis „Hemijska istraživanja u toksikologiji“, u kome se navodi da hemijska supstanca triklosan podstiče rast ćelija raka, dovodi do hormonskih poremećaja i nadražuje kožu.

Sporna pasta za zube je upravo zbog triklosana za sada zabranjena samo u Kanadi, kao i svi proizvodi sa ovom supstancom, navode američki stručnjaci.

ŠTA IZAZIVA TRIKLOSAN – podstiče rast ćelija raka – dovodi do hormonskih poremećaja – nadražuje kožu

Inače, supstanca triklosan je čest sastojak deterdženata za veš, dezodoransa, sredstava za dezinfekciju ruku i antiseptika, ali i pasti za zube. Da je ova hemijska supstanca veoma štetna i opasna, potvrdio je i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Petar Pfendt.

– To je organska supstanca koja spada u hlorne derivate. Zbog antibakterijskog dejstva triklosan se stavlja u sapune, deterdžente za veš i dezinfekciona sredstva za ruke. Ali ne bi trebalo! Naučno je dokazano da je ova supstanca štetna i mutagena. Svakodnevnom upotrebom ove materije može doći do mutiranja ćelija u organizmu, što je prvi korak ka kanceru – objašnjava Pfendt.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Poznato je da paste za zube imaju neka hemijska jedinjenja koja mogu biti štetna pri upotrebi veće količine. Pored toga, triklosan može izazvati hormonski poremećaj, ali i iritaciju kože.

– Zbog toga ona niko ne sme biti prisutna i dostupna u proizvodima koje konzumiraju ljudi –upozorava profesor Pfendt.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je još odranije upoznat sa problematičnim sastojkom ove paste za zube.

– Već dve godine NOPS čeka saopštenje i zvanične odluke Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog saveta za bezbednost, ali i našeg Ministarstva zdravlja po pitanju ove štetne i kancerogene supstance. Dok ne dobijemo zvanične preporuke i dokaze, nama su ruke vezane – ističe Papović.

S druge strane, pomoćnik u Ministarstvu za inspekcijske poslove Zoran Panajotović tvrdi da se svi uvezeni proizvodi podvrgavaju dodatnim laboratorijskim analizama.

– U prva tri meseca ove godine nije nađen, niti vraćen nijedan sličan proizvod koji ne odgovara evropskim zdravstvenim standardima. Svaki proizvod, u ovom slučaju pasta za zube, nakon uvoza se šalje na hemijske analize u najopremljenije laboratorije. Pored tih rezultata, uz proizvod ide i uvozni sertifikat. Do sada nije ustanovljena štetnost – kaže Panajotović.

Prema njegovim rečima, evropske organizacije supstancu triklosan nisu svrstale u kancerogene.

– Sve što je u minimalnim granicama dozvoljenog ne može biti štetno – zaključuje Panajotović.

Iako su novinari juče tražili odgovore i od predstavnika kompanije „Kolgejt“ u Srbiji, oni nisu želeli da se oglašava povodom ovog slučaja!

Ostale paste na našem tržištu nemaju triklosan

Novinari Informera sproveli su juče mini-istraživanje u prodavnicama u centru Beograda. Pokušali smo da nađemo koje paste za zube, koje se prodaju na našem tržištu, sadrže spornu i štetnu supstancu triklosan. Uporedili smo sastojke pasti više od pet različitih proizvođača, i nijedna nije u sebi sadržala triklosan. Čak ni druge paste istog proizvođača, kompanije „Kolgejt“, nisu je imale, već samo one na kojima pored imena firme piše i „total“.