OTKRIVAMO: 'Somersbi sajder', lepo upakovano smeće iz Danske!

Sve u vezi sa poznatim sajderom je lažno – niti potiče iz Engleske, niti se pravi od ručno ubranih jabuka * Somersbi se pravi u Danskoj, od melase odnosno ekstrakta jabuke, ubranih mašinama za branje u Poljskoj * Jabuke iz Poljske sadrže povećan nivo zabranjenih supstanci i zato im je zabranjen izvoz u većinu zemalja * Neki stručnjaci tvrde da duže konzumiranje Somersbija povećava opštu kiselost organizma do te mere da ni kancerogena oboljenja digestivnog trakta nisu isključena

Verovatne ste čuli za Somersbi? To je lepo, živopisno selo u Engleskoj, svetski poznato po istoimenom piću, koje se ne može klasifikovati ni kao pivo, ni kao vino, a ni kao jabukovo sirće, jer je od svega toga po malo…
Danska firma „Carlsberg“  napravila je odličan marketinški potez kada je izmislila priču o lordu Somersbiju, koji je navodno ručno brao jabuke u svom voćnjaku i napravio piće koje nosi naziv sela u Engleskoj, koje je teško klasifikovati.
Prvobitno je „Somersbi sajder“ bio namenjen samo engleskom tržištu, otud i odabir imena i cela bajka o nekakvom lordu iz tog sela u Engleskoj koji je slučajno izmislio nekakvo piće.
Međutim, kada se je prodaja ovog veštačkog jabukovog sirćeta uzela maha, Danci su počeli da prodaju to piće širom sveta. Tako je ovo piće stiglo i na Balkan.
Kako je prodaja ovog sirćeta rasla, tako su se proizvođači našli u problemu jer nisu mogli da obezbede adekvatne količine repromaterijala (jabuka) potrebnog za proizvodnju. Danska inače ima klimu u kojoj voće jednostavno ne uspeva, i uvozi se gotovo sve, od agruma do jabuka.

Poljska je trenutno najveći izvoznik jabuka u svetu, u njoj se nalaze ogromne količine zasada jabuka koje se beru mašinama jer drugačije ne bi ni moglo. Zbog hladnijeg klimatskog područja, jabuke u Poljskoj tretiraju se konstantno raznim pesticidima, kako bi uopšte postigle zrelost, ali se zbog toga te jabuke loše kotiraju na svetskom tržištu u nekim državama koje vode računa o zdravlju svojih stanovnika.
Jabuke iz Poljske su najlošijeg kvaliteta ali su i najjeftinije u svetu, zato ali i zbog blizine i olakšanog transporta, danska firma „Carlsberg“ kupuje jabuke iz Poljske za proizvodnju „Somersbi sajdera“.
Sjedinjene Američke Države i Rusija neke su od država u koje je zabranjen izvoz jabuka iz Poljske, zbog prevelike količine pesticida u njima. Pre nekoliko godina, izbila je velika afera, kada su neke firme iz Srbije uvezle velike količine jabuka iz Poljske, koje su potom eksportovale u Rusiju, sa promenjenim pratećim papirima, ali su tamo, nakon kontrole, te jabuke proglašene kancerogenim i vraćene su nazad u Srbiju! O ovome su pisali svi mediji u regionu, a Rusija od tada detaljno analizira sve što se uvozi iz Srbije.
Neki priznati i uvaženi onkolozi kažu da duže konzumiranje „Somersbi sajdera“ (koji je inače, po definiciji, najbliži jabukovom sirćetu!) povećava opštu kiselost organizma do te mere da može dovesti do oboljevanja od kancera digestivnog trakta konzumenata! Ovo je moguće i zbog toga što se ovo piće ne pravi od prirodnim putem ceđenog soka od jabuke, nego od melase odnosno ekstrakta jabuke iz Poljske, koja je sama po sebi nezdrava i štetna zbog sastojaka koji održavaju njeno agregatno stanje.
U svakom slučaju, izbegavajte „Somersbi sajder“ u svakom obliku i pakovanju, i ne brinite za vaše zdravlje.