Papirologija otežala put do vakcine cimavaks

Beograd – Da bi se prijavili za listu čekanja na kubansku vakcinu protiv raka pluća – cimavaks, pacijenti moraju da prikupe obimnu medicinsku dokumentaciju, a za pojedine rezultate traži se da ne budu stariji od 30 dana. To ih stavlja u praktično nemoguću situaciju da moraju da jure pojedine nalaze od trenutka dijagnostikovanja karcinoma, pa do trenutka prijavljivanja. Komplikaciju naročito izaziva i to što se na pojedine preglede čeka i po više meseci.

vakcina-1

Neophodna dokumentacija bolesnicima zainteresovanim za program primene cimavaks vakcine protiv karcinoma pluća podrazumeva PH nalaz u kome se navodi da bolesnik boluje od adenokarcinoma pluća. Zatim, konzilijarna odluka sa planom za terapiju i kliničkim stadijumom bolesti (IV klinički stadijum je indikacija). Važno je napomenuti i da bolesnici koji su započeli hemoterapiju nisu u indikaciji za vakcinu. Potreban je dokaz o testiranju na faktor EGFR – wild type je indikacija. Svi MSCT (skener) nalazi od početka dijagnostike, a poslednji nalaz ne sme biti stariji od 30 dana, laboratorijski rezultati ne stariji od 30 dana, bolesnici sa metastazama u glavi nemaju indikaciju. Za pacijente iz unutrašnjosti overen uput nadležne Komisije RFZO.

Kako saznajemo u klinici za onkologiju KBC Bežanijska kosa, prijavljivanje građana za primenu cimavaksa je počelo 2. novembra i još uvek je u toku.

– Ukoliko pacijenti ispune uslove za primenu terapije, uključivaće se sukcesivno, redom kojim dolaze. Obavljeno je oko 80 telefonskih razgovora u vezi prijavljivanja građana, pregledano je od strane onkologa oko 12 pacijenata, pri čemu samo dva pacijenta ispunjavaju uslove za primenu vakcine – ističe Sanja Kostić, zadužena za odnose sa javnošću u Bežanijskoj kosi i dodaje da ovaj KBC ima sve potrebne uslove da izađe u susret pacijentima. Prema njenim rečima, najveći broj prijavljenih pacijenata dolazi iz uže Srbije i srednje su starosne dobi.

– Primena vakcine je samo jedan segment našeg posla. Oformljen je tim medicinskog osoblja koji će u celosti pratiti primenu ove terapije, od početka prijavljivanja pacijenta pa sve do procene efikasnosti – objašnjava Kostićeva.

Kako doktorka navodi, svi građani Srbije sa overenim uputom nadležnog Fonda, moći će da prime vakcinu u nadležnim zdravstvenim ustanovama – KBC Bežanijska kosa, Klinici za pulmologiju KC Srbije i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

– Vakcina još nije stigla u naš KC, tako da o broju pacijenta koji će primiti ovu terapiju ne možemo dati informacije. Što se tiče uslova primene, oni su strogo definisani od strane onkologa pomenutih kliničkih centara a u skladu sa studijskim protokolom koji se primenjuje u zemljama EU. Procena efekta se vrši standardno, radiografskim metodama (CT pregledima skenerom pre i u određenim vremenskim intervalima tokom primene terapije). Ukoliko se registruje progresija odnosno napredovanje bolesti, primena vakcine se obustavlja. Što se tiče neželjenih efekata, oni su pretežno u vidu lokalne reakcije na mestu primene vakcine a u retkim slučajevima, mogu se javiti i blaže stemske reakcije, naglašava Kostićeva.

Ministarstvo zdravlja ćuti

Otkako je potpisan ugovor između kubanskog Instituta CIMAB i Instituta „Torlak“ o nabavci 1.680 jedinica cimavaks vakcine, list Danas obraćao se Ministarstvu zdravlja pisanim putem i telefonom, u nastojanju da saznamo koliko prijavljenih pacijenata ima, koliko njih odgovara kriterijumima, te iz kog dela zemlje ih ima najviše. Poslednji mejl poslali smo prošlog ponedeljka i uz brojne molbe, odgovore na pitanja još uvek nismo dobili. Slična je situacija i sa kliničkim centrima širom Srbije – ili smo ostali bez odgovora ili nam je rečeno da ustanova ne raspolaže traženim podacima.