Topli Dol: Postavljena tabla sa natpisom “Trg slobodnih reka”

Biljna apoteka za sve bolesti!

Više stotina meštana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode iz čitave Srbije okupilo se u Toplom Dolu na drugom protestu protiv izgradnje mini hidroelektrana, a u centru tog mesta je postavljena tabla sa natpisom Trg slobodnih reka.

Meštani Toplog Dola, Temske i drugih sela u tom delu Stare planine proteklih 26 dana i noći dežurali su na barikadama na mostu u Toplom Dolu kako bi sprečili izgradnju derivacione mini hidroelektrane (MHE) na Toplodolskoj reci.

Učesnici protesta poručili su sa skupa “Ne damo reke” i najavili dalju borbu za svaku reku u Srbiji, uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će “u skupštinsku proceduru uskoro ući zakon koji će zabraniti izgradnju MHE u zaštićenim područjima”.

Član udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će Stara planina biti slobodna kada obećanje predsednika Aleksandra Vučića bude i formalno sprovedeno.

“Nema nezaštićenih reka, ili će se zaustaviti gradnja MHE ili ćete imati barikade u celoj Srbiji. Pozivam sve ljude tamo gde se u ovom trenutku gradi MHE da slobodno izađu na barikade i brane svoje reke”, naglasio je Jovanović na protestu.

On je poručio da to da li će neka reka teći “ne zavisi ni od Angele Merkel ni od Aleksandra Vučića već od ljudi koji žive pored reka”.

“Ukoliko je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić posle dve godine ćutanja mogao da donese odluku o zabrani gradnje MHE, ako je Žagubica mogla, ako su u Vlasotincu mogli, ako su mogli u Štrpcu Srbi i Albanci, možemo svi mi”, rekao je Jovanović.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Najbolje za Pirot” u Skupštini opštini Pirot Zoran Stojanović kazao je da je krizni štab u Toplom Dolu odlučio “da se barikade sa mosta ne pomeraju sve dok se u Beogradu ne izglasa zakon kojim će se zabraniti izgradnja MHE u zaštićenom području”.

Meštanin Toplog Dola Miljan Stojanović istakao je da su meštani sedam meseci vodili borbu i uspeli da sačuvaju ono što im je najmilije – Toplodolsku reku.

“Poslednjih 26 dana i noći svih 30 stanovnika Toplog Dola danonoćno je bilo na barikadama. Vatra je gorela danonoćno i goreće sigurno još desetak dana dok ne vidimo da je investitoru poništena dozvola za gradnju MHE”, kazao je Stojanović.

On je takođe kazao da su stanovnici Toplog Dola, sprečavanjem gradnje MHE u tom selu, zapravo sprečili izgradnju svih MHE na Staroj planini.

Stanovnici Toplog Dola su na protestu takođe kazali da za njih reka predstavlja život.

“Bez reke nama nema opstanka u selu. Voda nam treba da bi pojili stoku, treba nam za piće. Bez reke ni jedan planinar ni turista neće doći u ovaj deo Stare planine”, poručili su meštani.

Predsednik planinarskog kluba “Vidlič” Goran Mančić rekao je da bi izgradnjom MHE bili uništeni brojni vodopadi u tom delu Stare planine, kao i biljni i životinjski svet.

“Pitka voda iz svih staroplaninskih reka bila bi ugurana u cevi zarad minimalne količine električne energije”, rekao je Mančić.

Podeli ovo:

Biljna apoteka za sve bolesti!

About Dejan M. Andrić 25 Articles
Onlajn novinar u službi istine, naroda, pravde. Zaśtitnik slabih i prirode, borac protiv svih mafija.

Pokrenite komentarisanje

Ostavite odgovor

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.


*