Zelena gradnja u ekološkom raju na Severnom polu!

Svaka pomisao na život u arktičkom krugu stvara nelagodu i kao da već možemo da osetimo tu severnu hladnoću hiljadama kilometara udaljenu od nas. Ali, jedna porodica iz Norveške je uspela da baš tamo sebi stvori prijatnu oazu koju sada naziva domom.

Porodica Hjertefolger živi na norveškom ostrvu Sandhornoja gde su od decembra 2013. godine počeli sa eksperimentom i neubičajenim načinom života.

raj-na-severnom-polu-4

Njihova kuća od tri sprata sagrađena je od peska, vode, gline i ostalih organskih materijala i ograđena je veoma lepom i za oko prijatnom solarnom kupolom.

raj-na-severnom-polu-5

Kupola, koja je visoka oko osam metara, porodici je pružila zaštitu od jakih vetrova i velikih snežnih padavina, a smanjila im je i troškove grejanja. Inače, kuća se između ostalog sastoji od pet spavaćih soba i dva kupatila.

raj-na-severnom-polu-2

Takođe, kupola im prekriva i baštensku površinu, što porodici ostavlja mogućnost da sama uzgaja sve biljke potrebne za život.

Jabuke, trešnje, šljive, kajsije, kivi, grožđe, paradajz, krastavac, bundeve, dinje i lubenice samo su neke od kultura koje oni mogu da uzgajaju u surovom okruženju koje je bez sunčeve svetlosti čak tri meseca godišnje.

Prijatni i rustični enterijer stvara toplo i opuštajuće okruženje koje je sušta suprotnost od brutalno hladne klime Arktičkog kruga. A pravo zadovoljstvo predstavlja i spektakularna polarna svetlost koju ova porodica viđa tokom hladnih noći.

raj-na-severnom-polu-3

– Obožavamo ovu kuću. Poseduje sopstvenu dušu, kao da je osoba za sebe. Ono što nas iznenađuje jeste činjenica da smo ponovo izgradili sebe otkako smo izgradili kuću. Taj proces nas je promenio i oblikovao – rekla je Ingrid Hjertefolger.

Posle tri godine života u ovoj kući, koju su pritom izgradili sami uz pomoć nekolicine prijatelja, oni su oduševljeni.

raj-na-severnom-polu-1

– Osećaj koji se u nama stvara dok šetamo kućom drugačiji je od bilo kog drugog. Atmosfera je jedinstvena. Kuća poseduje smirenost, kao da možemo da čujemo tišinu. To je teško za objasniti. A bilo bi nemoguće posedovati ovakav osećaj da je neko drugi umesto nas planirao i izgradio kuću – rekli su Hjertefolgerovi.
 

PRIREDIO: Dejan M. Andrić