5 razloga zašto posetiti Šumadiju

Šumadija je prostor neverovatnih lepota, bujnih šuma, nesputane vegetacije i čarobnih mesta koja podsećaju na predele iz bajki. Većina ljudi kada pomisli na Šumadiju, pomisli na zelena prostranstva i netaknutu prirodu koja sve ostavlja bez daha. Ipak, Šumadija poseduje i mnogo više od toga. Šumadija poseduje jedinstvenu atmosferu, gostoprimljive ljude, odlične gastronomske specijalitete i mesta koja su savršena za razvoj srpskog turizma. Reč je o najvećom podregiji centralne Srbije koja se može pohvaliti rekama i planinama i brojnim kulturno – istorijskim znamenitostima.

Istražite sve lepote Šumadije

Kako bi smo zaista mogli da dočaramo detaljno i verodostojno sve lepote ovih predela bilo bi nam potrebno mnogo više vremena i daleko više teksta. Ipak, pokušaćemo da vam, bar malo zagolicamo maštu i da vam predstavimo neka od najpoznatijih i najlepših obeležija Šumadije. S obzirom na to da je ovaj kraj bogat zadivljujućim lepotama, biće nam jako teško da ih samo ukratko predstavimo. Panoramu Šumadije čine neki od značajnih, srpskih gradova, dok mnoga sela u ovim predelima povoljno utiču na razvoj seoskog turizma naše zemlje. Kragujevac predstavlja administrativno sediše, ali i ostali gradovi Šumadije su jednako lepi i važni. Poseta njima će biti, svakako, jedno odlično i zanimljivo iskustvo. Ukoliko želite da stvorite nezaboravne uspomene i da upoznate malo bolje svoju zemlju, odmor u Šumadiji je jako dobar.

Gradovi u Šumadiji – idealna mesta za odmor

Šumadija čini pretežno centralne delove naše zemlje koji poseduju izuzetno dobar geografski položaj. O tome svedoči i duga istorija ovih gradova. U ovim predelima se nalaze čak dve istaknute, nekadašnje prestonice Srbije, kao i mnoga druga, istorijski značajna mesta. Veći gradovi Šumadije su Beograd, Kragujevac, Čačak i Smederevo. U njima ćete pronaći bezbroj atrakcija, važnih mesta i divnih predela. Ovi gradovi pričaju legende o Srbiji i njenom nastanku, a danas su mesta od izuzetne važnosti za rast i razvoj cele zemlje.

Gastronomija u Šumadiji

Pored prirodnih lepota i gradova, treći razlog zbog kog bi trebalo da posetite Šumadiju jesu izvrsni i veoma ukusni šumadijski specijaliteti. Ovaj kraj se pretežno ponosi svojom tradicionalnom kuhinjom. Verujemo da će poseta Šumadiji biti prava poslastica za sve gurmane i ljubitelje dobog zalogaja. Kada smo kod zalogaja, u Čačku možete probati najbolje jagnjeće i praseće pečenje. Mnogi tvrde kako je reč o najboljem pečenju u celoj zemlji. Ceo grad je pun pečenjara, ima ih gotovo iza svakog ugla, a koju god da izaberte nećete zažaliti.

Seoski turizam Šumadije

Sela Šumadije su pravi dragulji naše zemlje. Njihova bujna priroda i pejzaži toliko lepi da podsećaju na scene iz bajki nešto su što fascinira veliki broj turista. Mi smatramo kako upravo sela u Šumadiji mogu biti veoma dobar razlog zbog kog bi trebalo posetiti ovaj kraj. Reč je o mestima koja poseduju mnogo voća, povrća, životinja i koja vam pružaju mir, relaksaciju i tišinu. Ukoliko želite da napunite baterije i da pobegnete od gužvi i stresa, odmor u šumadijskom selu može biti upravo ono što vam je potrebno.

Smeštaj u Šumadiji

Posetite Šumadiju zbog odlične ponude smeštaja. U poslednje vreme izdavanje stanova na dan postaje sve popularniji vid smeštaja. Reč je o ideji koja se najpre rodila u našem glavnom gradu. Beograd kao prestonica oduvek je privlačio izuzetno velik broj turista širom zemlje i regiona. Ranije, turisti nisu imali mnogo izbora. Bilo je ili da iznajme sobu u hotelu, čije su cene umele da budu veoma visoke, ili da se opredele na lošiji kvalitet smeštaja po nešto nižim cenama. Tako je i nastala ideja o izdavanju stanova na dan. Takav vid smeštaja spaja najbolje od dva sveta.

Radi se o veoma kvalitetnom smeštaju koji nudi luksuz i komfor najboljih hotela, ali po daleko povoljnijim i pristupačnijim cenama. U stanovima koji su spremni za rezervaciju i izdavanje vas čeka prijatna, domaćinska atmosfera, dok je vaša privatnost apsolutno zagarantovana. Takve stanove možete iznajmiti na svega nekoliko sati ili na nekoliko dana. Sve zavisi od vaših potreba i želja. Takođe, budite sigurni da su svi stanovi moderni, lepo uređeni, čisti i redovno održavani sa svim neophodnim elementima. Zadovoljstvo klijenata je uvek na prvom mestu.

Naravno, ovakav vid izdavanja se nakon Beograda veoma brzo proširio i na mnoge druge gradove Šumadije, poput Čačka, Kragujevca i Smedereva. U Kragujevcu je izdavanje stanova postalo jednako popularno i traženo koliko i u našoj prestonici. Stan na dan Kragujevac je tu da vam pruži upravo ovakav vid smeštaja, a rezervacije je jako lako obaviti. Ukoliko želite da započnete svoju šumadijsku avanturu, sve što je potrebno jeste da pronađete smeštaj koji vam odgovara i da ga što pre rezervišete. Tada vaša avantura po Šumadiji i zvanično može da počne.

Za koji god grad Šumadije da se odlučite, ponudiće vam nešto lepo, autentično i zanimljivo. Ukoliko želite da se sklonite od gradskih gužvi, saobraćaja i užurbanosti, umesto gradova možete da posetite neka od lepih, šumadijskih sela. Reč je o mestima koja izuzetno neguju kulturu i tradiciju, u kojma vas čeka neukroćena i netaknuta priroda i tradicionalno, srpsko gostoprimstvo po kome je Šumadija nadaleko i poznata. Ako na sve te lepote dodamo i još ukusne, šumadijske đakonije, onda je sasvim jasno da je reč o posebnim predelima naše zemlje koji svim svojim gostima mogu da ponude mnogo.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar