ALARMANTNO: GMO krompir napravljen u Beogradu!

Naučnici Instituta za biološka istraživanja u domaći krompir ubacili gen pirinča i to preko bakterije koja izaziva tumore kod biljaka

Institut za biološka istraživanja, domaći krompir, gen pirinča, GMO krompir
BEOGRAD – GMO iz srpske kuhinje!
Srpski naučnici iz Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu genetski su modifikovali dve sorte krompira genima pirinča. Oni su, kako tvrdi Afrički žurnal za biotehnologiju iz Najrobija u tekstu objavljenom 26. jula 2010. godine, u saradnji s laboratorijom za molekularnu biljnu patologiju iz Betsvila u SAD u domaće sorte krompira jelica i dragačevka ubacili gen pirinča.
– To su uradili tako što su domaće sorte krompira zarazili bakterijom Agrobacterium tumefaciens, koja izaziva tumore kod 140 vrsta biljaka. Koristili su tri soja te bakterije koja je bila nosilac delova DNK pirinča. Nosilac projekta broj 143026 jeste Ministarstvo nauke i tehnologije. Biljke su 2010. godine umnožene i čuvaju se – kaže izvor i dodaje da se zvanično dobijeni uzorci modifikovanog krompira čuvaju u laboratoriji, ali je pitanje da li je to zaista tako.
Vođa projekta 143026 „Regulacija morfogenetskih procesa i sekundarnog metabolizma i genetičke transformacije biljaka u kulturi in vitro“ bila je dr Branka Vinterhalter. Na njemu su radili i Aleksandar Cingel, Dragan Vinterhalter, Dušica Ćalić Dragašević, Ann Smigocki i Slavica Novaković.Slavica Novaković za Kurir potvrđuje da su na dve sorte krompira vršeni eksperimenti, ali tvrdi da je metoda potpuno bezopasna.
– Ta bakterija je vektor koji prenosi gene i to je totalno bezopasna metoda. Neminovno je zato što biljke ne mogu opstati pod sadašnjim životnim uslovima i mnogo je manje opasno nego upotreba pesticida radi zaštite od mikroorganizama, gljivica, suše… To nije ništa strašno, nego je nužno zlo. Gen koji je izolovan iz pirinča, na primer, smeta bubi zlatici i to je rađeno da se spreče štetočine – kaže Novakovićeva.
U Ministarstvu prosvete i nauke potvrđuju da je bivše Ministarstvo nauke finansiralo pomenuti projekat istraživanja na krompiru u laboratorijskim uslovima.

Tumori su bezopasni
Slavica Novaković ne negira da bakterija Agrobacterium tumefaciens izaziva tumore na biljakma, ali tvrdi da oni nisu opasni.
– Tumori koje bakterija izaziva na biljkama nisu opasni jer su benigni – kaže Novakovićeva i dodaje da seme genetski modifikovanog krompira nije za tržište Srbije i ne upotrebljava se, već je projekat rađen u eksperimentalne svrhe.
Domaći ugasili
Dok naučnici usred Srbije prave genetski modifikovani krompir, čuveni Institut za krompir u Guči je ugašen, stala je proizvodnja domaćeg krompira na Goliji i to je sada nacionalni park. Kako kažu srpski seljaci, u Srbiji je sve manje domaćih sorti krompira, a manje je i onih koji ga sade i uzgajaju.

1 Comment

Ostavite komentar