Amerika: Farmer zbog ‘krađe’ semena mora platiti 65.000 €

Američki Vrhovni sud odlučio je u ponedjeljak da je farmer iz Indiane prekršio patent poljoprivrednog diva Monsanto. Bez dopuštenja je presađivao i uzgajao njihovu soju

Tužili ga: Farmer zbog 'krađe' sjemena mora platiti 65.000 € Vernon Hugh Bowman
 

Vernon Hugh Bowman (75) je završio na sudu zbog optužbi da je povrijedio patent tvrtke Monsanto, a odlukom američkog Vrhovnog suda izgubio je bitku protiv velike kompanije i mora im platiti 65 tisuća eura kazne.

Korporacija je tužbu protiv poljoprivrednika podnijela 2007. godine. Optužili su ga da je prekršio autorska prava jer je bez njihovog dopuštenja presađivao, uzgajao i prodavao soju otpornu na herbicide na čijem razvoju je tvrtka radila više od 10 godina.

Vernon je objasnio da je poštovao dogovor s kompanijom i da je svaku godinu kupovao sjeme za prvu sadnju. Ipak, teška vremena natjerala su ga da za drugu sadnju uzima jeftiniju mješavinu, odnosno otpadnu soju. Međutim, iz Monsanta tvrde da je i u toj otpadnoj mješavini bilo njihove soje koju je on mogao izolirati zbog čega su ga tužili za povredu patenta.

Bowman se branio tvrdeći da je mislio kako Monsanto nema kontrolu i nad otpadnom sojom. Vjerovao je da na ovaj način ne ugrožava njihov biznis. 

Devet sudaca odlučilo je da zakoni koji limitiraju patente ne dopuštaju poljoprivrednicima da razmnožavaju patentirano sjeme kroz sadnju i berbu, osim ako im to nositelj patenta ne dopusti, piše AFP.

Farmer protiv kompanije koja zarađuje milijarde

Inače, Vernon Hugh Bowman je farmer iz Indiane, a na zemlji, koju je naslijedio od svog oca, već četiri desetljeća uzgaja soju. 

Monsanto je multinacionalna kompanija s godišnjim prihodom od 12 milijardi dolara. Među vodećima su u istraživanju genetske modifikacije. Pioniri su u prijenosu biotehnologije u poljoprivredu, a svaki proizvod zakonski su zaštitili. Model patentiranja sjemena donio im je ogroman profit.

1 Comment

Ostavite komentar