Amerikanci grade vetropark u Kovinu

Američka kompanija Kontinental vind partners (CWP) planira naredne godine da počne izgradnju vetroparka u Kovinu, snage do 170 megavata, najavio je predsednik te kompanije Mark Krendal

Vetroelektrane

„Ako sve bude teklo po planu, prva struja iz vetrenjača u Kovinu mogla bi da potekne već u drugom kvartalu 2014“, rekao je Krendal novinarima iz Srbije koji su bili na studijskom putovanju u Rumuniji.
Investicija u prvu fazu gradnje vetroparka vredna je 300 miliona evra, dodao je Krendal i objasnio da bi 200 miliona evra bilo obezbeđeno iz kredita međunarodnih banka, a ostatak iz sredstava kompanije i partnera.
On je rekao da očekuje da Kontinental vind partners u februaru 2013. godine u Srbiji dobije građevinsku dozvolu, a da u martu i aprilu počne nabavka opreme i nakon toga radove.
Kako je Krendal istakao, kompanija planira i drugu fazu izgradnje vetroparka u Srbiji od dodatnih do 150 megavata u Kovinu i Pančevu, ako Vlada Srbije nastavi da stimuliše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i poveća kvotu za otkup struje iz vetroparkova sa sadašnjih 450 megavata.
„Ako fid-in (feed-in) tarifa za otkup struje iz vetroparkova od 9,5 centi po kilovat času na 12 godina ne bude značajno promenjena, sigurno ćemo graditi vetropark. Ako bude smanjena cena ili vreme otkupa, nisam tako siguran„, kazao je Krendal.
Čelnik Kontinetal vind partnersa je dodao da je početak druge faze gradnje vetroparka u Srbiji planiran za 2014. godinu.
Prema njegovim rečima, odluka da li će investicija u Srbiji biti realizovana ne zavisi samo od kompanije već i od banaka koje treba da finansiraju projekat.
„Mi možemo da investiramo ako nam banke, kao što su EBRD i EIB, pozajme 200 miliona evra. Ako kažu da cena ispod 9,5 evro centi za kilovat nije isplativa, mi nećemo moći da gradimo“, naglasio je Krendal.
Uredba za povlašćeni otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije važi do 31. decembra tekuće godine, a prema najavama iz Vlade Srbije i resornog ministarstva energetike u pripremi je nova i očekuje se njeno usvajanje.
On je naveo i da kompanija Kontinental vind planira da upravlja vetroparkom u Srbiji i zadrži udeo uz vlasništvu uz finansijere projekta koji će takođe imati udeo u vetroparku.
Krendal je napomenuo, što je i zamerka većine potencijalnih investitora, da se u Srbiji kasni sa donošenjem propisa i da su komplikovane procedure dobijanja dozvola.
Zamenik predsednika Opštine Kovin Blagoje Bogdanović kazao je novinarima da lokalna samouprava podržava gradnju vetroparka jer će doprineti razvoju ekonomije i omogućiti zapošljavanje više stotina radnika tokom radova na podizanju vetrenjača.

„Što se tiče lokalne samouprave, sve procedure su završene.
Zemljište za vetropark preneto je sa države na opštinu, a zatim na investitora“, kazao je Bogdanović.
On je dodao da će lokalna saouprava imati dva odsto prihoda od vetroparka i precizirao da će 1,5 odsto ići opštini, a 0,5 odsto mesnoj zajednici.
Kompanija Kontinental vind partners izgradila je vetropark Fantanele, najveći u Evropi, snage 600 megavata i vrednosti 1,1 milijarde evra, koji se nalazi u Rumuniji u oblasti Dobrudža, nadomake luke Konstanca i obale Crnog mora.
Vlasnik vetroparka Fantanele je češka elektroenergetska kompanije ČEZ.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar