Apel Dosta je bilo: Povući promenu Ustava

Pres služba Dosta je bilo – Saša Radulović u saopštenju za medije navodi da su najavljene promene Ustava protivne interesima građana Srbije, te da oduzimaju pravosuđe od naroda i stavljaju ga u ruke banaka, globalnih korporacija i belosvetskih interesnih grupa.

„Soroševa Fondacija za otvoreno društvo je u periodu 2018-2019. godine finansirala projekat koji su nosili Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije, koji su pripremili ove promene Ustava. Samo naivan čovek može da poveruje da je cilj ustavnih promena koje finansira Soroš nezavisnost pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

D JB smatra da se predloženim izmenama Ustava, a pod parolom nezavisnosti sudija od političkih uticaja, sudovi i sudije izuzimaju od bilo kakve kontrole izabranih narodnih predstavnika i ostavljaju na vetrometini uticaja interesnih grupa i krupnog kapitala.

„Na ovaj način, narod koji je jedini vlastan da suvereno odlučuje o nosiocima vlasti, gubi deo svog suvereniteta, a nosioci suverenosti postaju samo oni građani koji su ujedno i nosioci sudijske funkcije“, navodi D JB.

Ne sporeći da sudije moraju biti izuzete od političkog uticaja, poručuju da se to može rešiti neposrednim izborima za članove Visokog saveta sudstva ili na neki drugi način, ali nikako i ni pod kojim uslovima odvajanjem sudske vlasti od naroda i pravljenjem posebne grane vlasti koja narodu ne polaže nikakve račune.

„Svedoci smo da i danas nevladin sektor i krupni kapital vrše značajan upliv u odlučivanje sudija. Poslednji takav primer je promena stava Vrhovnog kasacionog suda kod troškova obrade kredita, a na pritisak Američke privredne komore i stranih banaka. Svedoci smo, takođe, da neke nevladine organizacije, poput Soroševog Fonda za otvoreno društvo, već godinama ulažu značajan novac u stvaranje novih lidera u srpskom pravosuđu. Zamislimo kakvo će nam pravosuđe biti kad ti pravosudni lideri budu sami sebe birali i odlučivali ko može, a ko ne može biti sudija“, poručuju iz D JB.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar