Belgija zatvara sve nuklearne elektrane!

Belgijska vlada postigla je dogovor o zatvaranju sedam starih nuklearnih reaktora do 2025. godine!

Reaktori, smešteni u dve elektrane u Doelu i Tihangeu, dugo su bili kontroverzni. Oni su više puta zatvoreni zbog bezbednosnih provera i izazvali su strah u susednim zemljama.

Kompromis je postignut posle višegodišnje debate i razgovora ministara u vladi tokom noći.

Plan je u načelu potvrđen na konferenciji za novinare u Četvrtak.

Zatvaranje će početi 2022. godine sa ciljem da dve najrizičnije elektrane budu bezbedno zatvorene i srušene do 2045. godine.

Neki reaktori u elektranama, kojima upravlja komunalna kompanija Engie, rade od sedamdesetih godina i dugo su bili izvor regionalne zabrinutosti.

Tenzije su se rasplamsale 2015. godine.

Nemački grad Ahen je čak počeo da nudi tablete joda stanovnicima 2017. godine zbog bezbednosnih strahova od reaktora u Tihangu posle zatvaranja te nuklearke zbog pukotina i curenja vode.

Debata o načinu rešavanja nuklearnog pitanja odugovlači se godinama sa oštrim podelama između stranaka u vladi, koje su odredile 2021. godinu za početak dijaloga o zatvaranju nuklearki.

U načelnom sporazumu nadaju se da će dve elektrane na gas biti uskoro izgrađene kako bi se nadoknadio energetski manjak. Vlada je saopštila da će plan biti ponovo razmotren u Martu zbog mogućih pitanja izdavanja dozvola.

Premijer Aleksandar De Kro rekao je da je moguće da noviji reaktori izgrađeni na tim lokacijama budu prošireni kao sigurnosna mreža, ali je dodao da je to „vrlo malo verovatno“.

Zemlja neće u potpunosti okrenuti leđa nuklearnoj tehnologiji u sklopu kompromisnog sporazuma, sa 100 miliona evra (113 miliona dolara; 84 miliona funti) koji će biti uloženi u istraživanja, uključujući manje, modularne nuklearne elektrane.

Pitanja o nuklearnoj energiji nastavljaju da dele Evropu usred nastojanja da zemlje širom sveta pređu sa fosilnih goriva na čistije energetske resurse koji nisu toliko zagađujući za klimu.

Evropska komisija će, kako se očekuje, u Januaru predstaviti listu klasifikacije zelene energije, na kojoj će biti ocenjeno koji izvori se smatraju održivim i podobnim za investicije u sklopu obaveza vezanih za neutralnost ugljenika.

Neke zemlje koje se oslanjaju na nuklearnu energiju, kao što je Francuska, založile su se da ona bude uključena u plan taksonomije, ali su druge zemlje, kao što je Nemačka, pokazale protivljenje.

Nemačka je posvećena isključivanju svoje poslednje nuklearne elektrane do kraja sledeće godine, a njena nova vlada namerava da postepeno ugasi ugalj do 2030. godine.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar