Beograd: Grad dobio baštovansku gerilu!

Beogradski gerila baštovani tajno, noću ili predveče, sade biljke na zapuštenim gradskim površinama. Osim sređivanja zelenih površina o kojima niko ne brine, gerila baštovani prave i bacaju “bombe” od semena iz kojih kasnije, posle prve kiše, niče cveće i poručuju da “niko ne može da čupa, koliko mi možemo da sadimo”.

Gerila baštovani sade cveće širom grada

Gerila baštovani sade cveće širom grada

ILEGALA – Srpski gerila baštovani postoje od prošlog leta, kada je Momčilo Antonijević, sa bratom i nekoliko prijatelja, odlučio da posadi lavandu u jednu zapuštenu žardinjeru koja se nalazi u blizini zgrade u kojoj živi.
– Prirodu volim oduvek, već 15 godina bavim se proučavanjem lekovitih biljaka, pravljenjem tinktura, melema i Bahovih biljnih rosa. Od 2009. tekstove o lekovitim biljkama objavljem na svom neprofitnom sajtu www.snagabilja.com. Gerila baštovansto je logičan sled događaja – kaže Momčilo.
Kako kaže, gerila baštovani, kad god idu u neko ilegalno ozelenjavanje, vode sa sobom neku lepu devojku kojoj je jedini zadatak da odvlači pažnju komunalnoj policiji dok ostali baštovani ne pobegnu.
– Za sada nismo imali problema sa zakonom, a podrška sugrađana je odlična. Mi smo prilično anarhistička organizacija, pa nemamo članove u pravom smislu te reči. Svako ko izađe ispred svoje zgrade i samoinicijativno posadi neki cvetić je gerila baštovan – objašnjava Antonijević.
Gerila baštovani

Gerila baštovani

Gerila baštovani uglavnom sade lavandu, bosiljak i lepog jovu, a prave i “bombe” od semena koje bacaju na neki zapušten komad zemlje i posle prve kiše iz tih “bombi” niče cveće. Kao pravi idealisti srpski gerila baštovani sami finansiraju svoje zelene akcije.

– Nažalost, mikrobaštice koje smo pravili uništene su neverovatnom brzinom. Ipak, to nas nije demoralisalo. Niko ne može da čupa koliko mi možemo da sadimo. Naše akcije naišle su na fantastičan odjek. Veliki broj ljudi se zainteresovao i javio nam se preko naše facebook grupe sa željom da nam se priključi – kaže Momčilo.
Svoje avanture beogradski gerila baštovani ovekovečili su kamerom, a od tog materijala napraviljena je pilot-epizoda za TV.

Gerilci u svetu rade već 40 godina
PODRŠKA – Pre četiri decenije u Americi nekoliko mladih buntovnih studenata Berklija došlo je na ideju da bez dozvole zvaničnih vlasti, na zapuštenim gradskim površinama posadi biljke. Danas pokret gerila baštovana postoji u preko trideset zemalja. Svuda gerilske baštovanske akcije nailaze na simpatije komšija i sugrađana.

2 Comments

  1. I ja cu u svom gradu.Pa bar cvece puzavicu takozvani „tocir“imam koliko ti srce iste i ima da ponesem i samo bacam gde god stignem a boje su divne lila i roza.Volela bih da mi pretekne i povrca(ako nista drugo ostavicu seme od tikvica ove god i dinja) pa da bude i korisno za ljude koji nemaju sta da jedu.E,da sam bar ranije za ovo cula(kada se sama setila vec nisam).Hvala na ideji i pusa

Ostavite komentar