BEOGRAD: Policija zaplenila 119 LSD sličica!

Halucinogena droga često se može naći u obliku komadića papira natopljenih opijatom, takozvanih LSD sličica.

Beogradska policija našla je prošle nedelje 119 LSD sličica u stanu dvadesettrogodišnjaka. Protiv mladića je podneta krivična prijava zbog neovlašćenog držanja droge.

Ova neobična zaplena ukazuje da se opasan halucinogeni narkotik LSD u formi sličica i dalje prodaje u Beogradu.

Nisu tako česte zaplene LSD-a u našoj zemlji, a mnogo je varijacija na temu pakovanja i boja ove droge.

Naš sagovornik iz policije kaže da se najčešće pojavljuje upravo u obliku sličica, a ceo motiv žargonski se naziva razglednica.

„Ta ’razglednica’ sastavljena je od više pojedinačnih doza u sličicama koje su spojene kao poštanske marke. Napravljeno je tako šareno da bi mladima bilo prijemčivije i uvek je na sličici nešto što asocira na neku varijaciju izmenjene svesti”, objašnjava naš sagovornik.

LSD izaziva halucinacije i toliko promeni svest da osoba koja koristi ovaj narkotik neretko pomisli da umesto ruku ima krila, ili, da ima više pari nogu i ruku… „Obično ga uzimaju u grupi i obavezno ostave jednog koji je čist – strejt. On pazi na druge kako se ne bi povredili usled halucinacija”, dodaje naš sagovornik.

Hemijski, LSD označava dijetilamid lizerginske kiseline. Prvo se pojavio u obliku semenki, pa kao želatinaste pločice. Kasnije su dileri počeli da prave takozvane droga sličice.

U svom čistom obliku, LSD izgleda kao bela kristalna supstanca. Međutim, s obzirom na to da se laboratorijski proizvodi, na narko-tržištu se pojavljuje u brojnim oblicima. Budući da je i mala doza opasna, često se supstanca razblažuje.

Jedan od najrasprostranjenijih oblika je u vidu malih belih pilula, takozvanih esid tableta. Ovaj narkotik može izgledati i kao prašak koji se rastvora u vodi ili alkoholu.

Za razliku od brojnih drugih pilula, LSD je često obeležen različitim crtežima i likovima, nalik na one iz animiranih filmova. Tabletice su različitih boja i oblika. LSD može biti i u bombonama ili obojenim šećernim kockicama.

Jedan od razloga zbog kojeg je LSD ulično okarakterisan kao takozvana sličica droga, upravo leži u još jednoj čestoj formi u kojoj se može naći – komadići upijajućeg papira natopljeni narkotikom. Na ovim sličicama uglavnom se mogu videti likovi iz dečijih crtanih filmova – Paja Patak, Duško Dugouško, Bart Simpson, ali i neki drugi simboli, poput „smajlija”. Čest motiv na LSD sličicama je i Panoramiks – lik iz Asteriksa i Obeliksa, seoski druid koji spravlja čarobni napitak.

U krugovima dilera droge i narkomana koriste se slengovi kako bi se sakrilo pravo značenje pojmova. To je slučaj i sa LSD-om. Sličice su samo jedan od žargonskih naziva. Neki od drugih uličnih žargona za ovaj narkotik su: esid, trip, slajd, kartončić, lusi, elvis, supermen, kiselina, dot…

Pre dve godine, policija je kod dilera iz Zenice (BiH) našla više sličica LSD s likom fizičara Alberta Ajnštajna.

„Ova droga je retka na našim prostorima. Vrlo je teško otkriti je jer može da se prenosi u kovertama. Sličica se ubaci u kovertu i pogodna je za transport i za pošiljke, tako da joj se vrlo teško ulazi u trag”, rekao je nakon ove akcije portparol bosanske policije.

Hrvatska policija je 2008. zaplenila 64 droga sličice u stanu 25-godišnjeg mladića na Cresu, što je bila najveća zaplena LSD-a te godine. Sličice su s jedne strane imale crvena srca, a s druge isplaženi jezik – zaštitni znak grupe „Rolingstons”.

Nasleđe hipi pokreta

Prvi put je LSD sintetizovao švajcarski hemičar Albert Hofman 1938. godine. To je uradio koristeći parazitsku gljivicu „ergot”. Hofman je verovao da bi jedinjenje LSD (dijetilamid lizerginske kiseline) moglo da bude medicinski delotvoran stimulans. Ali, ispostavilo se da ni najmanje nije bio koristan kao stimulativni lek. U vreme sintetizovanja ove droge, nisu bili poznati njeni halucinogeni efekti.

Tek šezdesetih godina prošlog veka došlo je do popularizacije LSD-a, koji se dovodio u vezu sa hipi pokretom. Iz SAD-a, gde je inicijalno nastala, ova droga počela je da se širi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u ostatku Evrope.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar