Blace: Realizovana akcija oplemenjivanja Eko parka

Aktivisti Društvo mladih ekologa Nikšić su u proteklih 10 dana realizovali akciju sadnje drvenastih vrsta u „Eko parku Blace“. Ovom akcijom park je oplemenjen sa 35 stabala breza, lipa i kedrova višegodišnje starosti i visine do 2,5 m. Na ovaj način je realizovana još jedna akcija u nizu koja se odnosi na sređivanje šireg rejona Blaca.

Najzaslužniji za realizovanje ove akcije i dopremanje sadnica breza sa udaljenosti od 40km od lokacije parka je aktivista Joko Radović.  Blace su Radovićevo omiljeno izletište još od djetinstva kada je bilo mnogo više vegetacije na ovom terenu.  U periodu oko 2000. godine došlo je do zapuštanja ovog lokaliteta kada je bila izražena i nelegalna sječe drveća pa je i fond stabala značajno umanjen. Samom tom činjenicom jedan od ciljeva ove akcije je i vraćanje prvobitnog izgleda ovom lokalitetu koji je obilovao bujnom i raznovrsnom drvenastom florom.

U proteklih tri mjeseca smo u pomalo zapuštenim i zaboravljenim Blacama postavili različit mobilijar i tako lokalitet prilagodili za ugodan boravak posjetiocima. Posebno je pozitivno to što park svakim danom privlači sve više posjetilaca  i što je Nikšić dobio još jedno izletište koje obiluje čistim zrakom i tišinom. Samim tim i mi smo ispunili naš cilj „oživljavanja“ ovog izletišta.

Izgradnja „Eko parka Blace“ je realizovana u okviru projekta „Eko park Blace-čistije, ljepše, korisnije“, koji je finansijski podržan od Pivare „Trebjesa“ DOO na konkursu za nevladine organizacije.