Bor: Ekološki protest "Ne ćutim jer imam decu" (VIDEO)

Nekoliko stotina Borana okupljenih na platou ispred ovdašnje železničke stanice protestvovalo je juče zbog dima iz topioničkih postrojenja. Protest je inicirala grupa građana na čelu sa Borankom Irenom Živković koja je istakla da skup nema političku osnovu već da je ekološke prirode.

Ekološki protest u Boru

– Kao majka dvoje dece, u ime ostalih majki i njihovih mališana pitam šta se dešava sa dimom u gradu, i tražimo od nadležnih organa da nam se obrate i objasne zašto još uvek ima dima nad Borom. Bor je nekada izgradio pola Srbije, i hoćemo da dobijemo odgovor o trenutnoj situaciji – kaže Irena Živković.

Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije (TIR) iz sastava RTB, naglašava da su nadležni pre samo mesec i po dana održali konferenciju za novinare na kojoj je generalni direktor borske kompanije objasnio da paraleleno rade obe topionice – i stara i nova – i zamolio građane za strpljenje dok traje vreme uhodavanja i dokazivanja radnih parametara nove-fleš peći koje je ugovorom definisano na devet meseci.

– I pored toga, prvi čovek RTB-a našao je vremena i da dodatno organizatorima skupa još jednom ponovi sve ono što je i novinarima rekao. RTB Bor je savladao sve novine koje je za sobom donela moderna tehnologija, pa će u narednih mesec dana stara topionica pretopiti zaostali hladni materijal i okončati svoj poluvekovni rad – kaže Todorović.

On je naglasio da se svakodnevno analizira rad stare topionice.

– Poznato je da je period uhodavanja svih metalurških postrojenja spor, kod nekih topionica je to devet meseci kod nekih čak četiri godine. Očekujemo da će za oko mesec dana biti priveden kraju rad stare topionice – kazao je Todorović.

Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru utrošeno je 251 milion evra. Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor dioksida. Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski “SNC Lavalin” i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije “Otokumpu”, finska kompanija “Outotek”. Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni “Energoprojektu”, obavio je Građevinski fakultet, Beograd.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UH3MbFm-0_w]

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar