Brokoli – veoma važna namirnica

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za jednu od najzdravijih namirnica koju bi bilo dobro konzumirati na svakodnevnoj osnovi. Brokula pripada obitelji kupusnjača od kuda potječe njezino antikancerogeno djelovanje, a sadrži preko 90% vode. Dobro je znati kako samo jedna stabiljka daje jednaku količinu vlakana kao i žitne pahuljice te istu količinu C vitamina poput 2 naranče. Pored stabiljke listovi brokule su također jestivi.

zeleno povrće brokula
Zeleno povrće brokula, Foto: lockstockb/Sxc

Ako već niste bilo bi vrijeme da na brokulu počnete gledati kao na borca protiv težih oblika bolesti poput raka, zahvaljujući najviše sumpornim spojevima poput suforafana koji možete namirisati dok se brokula kuha.

Upravo ti spojevi javljaju našim genima da pojačaju proizvodnju enzima koji mogu dovesti do detoksifikacije mogućih kancerogenih spojeva. Nastojte konzumirati što više brokule i mogli biste čak za pola smanjiti rizik od raznih bolesti poput raka raka dojke, pluća i debelog crijeva.

Jeste li znali kako je brokula izvor kalcija pored raznih mliječnih proizvoda? I više je nego očito kako je zbog toga odlična za za kosti i krvni tlak. C vitamin i beta-karoten koji se u njoj nalaze štite oči od sive mrene te čuvaju moždane stanice od napada slobodnih radikala koji vam mogu uzrokovati probleme u pamćenju.

Brokulu možete spremati na više načina. Pokušajte ju kuhati oko 3 minute na pari. Dovoljno je da malo omekša kako bi došlo do oslobađanja što više suforafana, ali na pojedinim mjestima mora ostati hrskava.

Nikako ju nemojte kuhati u puno vode, jer će se hranjive tvari koje sadrži otopiti u vodi. Jedite što više cvjetića brokule u kojima se nalazi najviše beta-karotena, a slobodno možete konzumirati i stabiljku.

Neka vaš cilj bude oko 120 ml kuhane brokule što odgovara jednoj porciji voća i povrća. Prilikom kupovine nastojte uvijek odabrati brokulu tamnozelenih, ljubičastih ili plavih cvjetova, budući da sadrže puno C vitamina i beta-karotena. Mlohave stabiljke znak su loše kvalitete.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar