„BUDA BANANA“ IPAK NEVIN: Budimir Krstović oslobođen krivice za šverc više od tone kokaina!

Viši sud u Podgorici utvrdio je da nema dokaza da su Budimir Krstović i njegova ćerka Marina krijumčarili kokain koji je otkriven u tovaru južnog voća koji je uvezla njihova firma!

Budimir Krstović (67) i njegova ćerka Marina Krstović (28) koji su uhapšeni krajem avgusta prošle godine zbog sumnje da su pokušali da u tovaru banana iz Južne Amerike prokrijumčare više od tone kokaina izuzetne čistoće, juče su prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici oslobođeni odgovornosti.

Istovremeno, Krstovićima je ukinut pritvor u kom su se nalazili od hapšenja 24. avgusta 2021.

Obrazlažući izrečenu presudu, sudija Vesna Kovačević je kazala da nema dokaza da su Krstovići nabavili drogu radi dalje prodaje. Dodala je da je potpuno izvesno da je poruka koju su razmenili Marina Krstović i Karlos Falkenzi, koja je bila jedan od važnih dokaza, pogrešno prevedena i da se odnosila na kvalitet banana i njihovu cenu, a ne na kvalitet kokaina.

Po izlasku iz pritvora, Krstović je rekao da su on i njegova ćerka Marina od početka tvrdili da nemaju nikakve veze sa drogom. On je zahvalio sudiji čija je presuda, kako je kazao, bila jasna.

„Preživeli smo golgotu za ovih 15 meseci i planiramo da pokrenemo postupak za naknadu štete zbog svega što smo pretrpeli u moralnom i materijalnom smislu. Žao mi je što se istražni organi nisu bavili pitanjem ko su naručioci i organizatori šverca kokaina”, izjavio je Krstović.

Posle otkrivanja tovara sa drogom koja je ujedno bila i najveća zaplena narkotika u Crnoj Gori, tužilaštvo je kao jedine krivce optužilo oca i ćerku koji uvoze voće iz Južne Amerike pune tri decenije. Istražni organi nisu se bavili otkrivanjem naručilaca i organizatorima posla. Čudna je bila i inertnost stranih bezbednosnih službi koje su crnogorskim kolegama prosledile informacije o spornom tovaru.

Istovremeno je pokrenuta i finansijska istraga kojom je proveravano da li su Krstovići vrednu imovinu stekli na zakonit način.

Sagovornik upućen u slučaj tvrdi da više od tone kokaina koji je pronađen u tovaru sa bananama koje je uvozila firma Krstovića, nije mogao da uđe u Crnu Goru bez veće organizacije.

– Budimir Krstović sa svojom porodicom već 30 godina živi u Beogradu. Prvi je počeo da se bavi uvozom banana iz Južne Amerike i sada je najveći uvoznik na ovom području. Porodica Krstović ima velike hladnjače u Zeti i Staroj Pazovi. Kontejner u kom je otkrivena droga, natovaren je početkom avgusta u Južnoj Americi, a prekookeanskim brodom stigao je do Italije. Tu je pretovaren na manji brod koji je trebalo da razveze drogu po lukama u Sredozemlju. U kontejneru je pronađena neiskorišćena rezervna plomba koja je imali isti serijski broj i bila je iste boje kao originalna i trebalo je da bude stavljena posle otvaranja tovara i preuzimanja narkotika – otkriva naš sagovornik.

Hapšenje i procesuiranje Krstovića osim u javnosti, bila je svojevremeno i tema Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Na sednici odbora održanoj dve nedelje posle hapšenja Krstovića, predsednik ovog tela Milan Knežević, uporedio je ovaj slučaj sa pronalaskom 400 kilograma kokaina u Logističkom centru crnogorskog trgovačkog lanca „Voli” u vlasništvu Dragana Bokana. Predsednik odbora konstatovao je da su dva slučaja gotovo identična: polazna tačka pošiljke sa bananama u kojoj su bili skriveni narkotici bio je Ekvador, kokain je bio spakovan u identične pakete i sakriven u drugi ili treći red pošiljke, a konačno odredište bila je luka Bar.

Razlika, međutim, ipak postoji. Zbog sumnji da su učestvovali u švercu narkotika, Krstovići su bili u pritvoru godinu i po, a Bokan, inače blizak prijatelj Mila Đukanovića – nijedan dan. Protiv njega čak ni istraga nije pokrenuta.

Košarkaške veze

Budimir Krstović je 2015. godine izabran u petočlanu radnu komisiju koja je vodila košarkaški klub Partizan do izbora Nikole Pekovića za njegovog novog predsednika. Nekadašnji trener crno-belih Duško Vujošević rekao je nakon hapšenja Krstovića da veruje da oni nemaju nikakve veze švercom kokaina.

Krstović je, inače, stric Igora Krstovića, kojeg crnogorski mediji označavaju kao istaknutog člana „škaljarskog klana”. Na ovog „škaljarca” pucano je u januaru 2020. u podgoričkom naselju Balijače, na oko stotinak metara od kuće u kojoj je živeo.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar