Bugarska: Bugari na referendumu podržali gradnju nuklearke!

Bugari su se na referendumu izjasnili za izgradnju nuklearne elektrane Belene ali rezultat referenduma zbog male izlaznosti nije obavezujuć i pitanje Belena sada se seli u parlament. Procenjuje se da bi izgradnja elektrane Belene od 2.000 megavati koštala više od deset milijardi evra. Bugarska već ima nuklearnu elektranu Kozloduj.
Na prvom referendumu u modernoj istoriji Bugarske, održanom 27. januara, 60,55% izašlih izjasnilo se za gradnju nuklearne elektrane na Dunavu. Izlaznost je međutim bila samo 21%, objavila je sofijska novinska agencija Novinite.

Na referendum je trebalo da izađe više od 60% upisanih birača da bi rezultat bio obavezujuć. Pošto je izlaznost preko 20% i pošto se više od polovine izašlih izjasnilo za gradnju, odluka o izgradnji Belena biće doneta u parlamentu.

Referendum je pokrenula opoziciona Socijalistička partija koja je prošle godine prikupila 800.000 potpisa za održavanje referenduma o izgradnji nove nuklearne elektrane. Prema bugarskom ustavu, za održavanje refernduma potrebno je 500.000 validnih potpisa.

Bugarska je pod pritiskom EU tokom pregovora o pristupanju pristala da uz podršku Unije zatvori četiri od šest reaktora elektrane Kozloduj. Pre zatvaranja tih reaktora proizvodnja iz Kozloduja pokrivala je 44% proizvodnje struje u zemlji a 20% se izvozilo.
Projekat Belene, na granici sa Rumunijom na Dunavu, bio je prioritet bivšeg socijalističkog premijera Staniševa. Izgradnja elektrane je počela još 1987. ali je više puta prekidana, zbog političkih promena i manjka para, i nastavljana.
Premijer Borisov kazao je da neće krenuti u velike energetske projekte u kojima učestvuje Rusija, a o kojima je pregovarala prethodna vlada, bez „zelenog svetla“ bugarskih partnera sa Zapada. Nedavno je međutim Borisov „otvorio vrata“ za gasovod Južni tok, projekat ruskog Gasproma.

Socijalisti su se odlučili za održavanje referenduma nakon što je gradnja Belena zamrznuta u martu prošle godine.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da bi izgradnja Belena koštala više od deset milijardi evra i da je to suviše za zemlju koja se i inače bori sa problemima.

Protivljenje Borisova Belenu neki interepretiraju kao novi korak u smanjenju energetske zavisnosti od Rusije koja je trebalo da izgradi elektranu Belene i snabdeva reaktore gorivom.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su socijalisti najveća snaga u grupi koja podržavaju nuklearnu energiju u Bugarskoj u kojoj je, prema procenama, 60% populacije. Bugarska inače ima oko sedam miliona stanovnika.

Kozloduj, prva bugarska nuklearna elektrana, radi od 1974. godine i prati je reputacija da obezbeđuje jevtinu struju i devize zahvaljujući izvozu.

Vladajuća partija GERB nije mogla da spreči održavanje referenduma ali je osigurala da se održi u januaru, najhladnijem mesecu u Bugarskoj, i da se u referendumskom pitanju ne pominje Belene. Pitanje na referendumu je glasilo: „Da li u Bugarskoj treba razvijati nuklearnu energiju kroz izgradnju nove elektrane?“.

Mnogi su održavanje referenduma videli i kao ispitivanje podrške politici premijera Borisova u javnosti pred parlamentarne izbore u julu.

Međutim, bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov je odbacio mišljenja da se na referendum može gledati i kao na glasanje „za“ ili „protiv“ Borisova. On je optužio socijaliste zbog troškova referenduma koji se procenjuju na 20 miliona leva (10 miliona evra).

Borisov je ranije rekao i da će, ako izlaznost na referendumu premaši 20%, što je dovoljno da projekat Belene ode u parlament, GERB, koji ima većinu u parlamentu, ponovo odbaciti taj projekat.

Lider socijalista Sergej Stanišev ocenio je referendum uspešnim dodajući da predstavlja „snažan impuls da se promeni politički status kvo“ u zemlji.

Stranka Bugarska za građane bivše evropske komesarke za potrošače Maglene Kuneve, koja bi prema istraživanjima javnog mnjenja mogla da uđe u naredni saziv parlamenta, oštro se protivila referendumu i pozvala je one koji je podržavaju da ne glasaju. Međutim, istrazizvanja pokazuju i da većina onih koji podržavaju Kunevu podržava i Belene.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju takođe da su socijalisti i GERB prilično izjednačeni pred julske izbore – i jedni i drugi imaju oko 20% podrške.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar