ČABRADI: OČEKUJEM OSTAVKU MARIJANA RISTIČEVIĆA!

Na predlog i inicijativu Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odluka o ukidanju zabrane farmerskog uzgajanja krznašica je usvojena. Reč je o Zakonu donetom 2009. godine po kome je zabrana uzgoja krznašica trebalo da stupi na snagu 1. januara 2019. godine. Nakon ove odluke, Srbija se svrstava u red zemalja koje su po još jednom neprimenjivanju sopstvenog zakona na začelju Evrope.

 – Sramna je odluka Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, jer nijedan argument koji su izneli nije niti logičan, niti pravno utemeljen. Sa ekološkog aspekta, ta odluka je naročito skandalozna, jer je Svetska banka izvestila da uzgoj krznašica spada u red pet najvećih zagađivačkih industrija. Sa moralnog i etičkog aspekta ova rasprava je danas, na Svetski dan zaštite životne sredine, još apsurdnija, a činjenica da se za jednu bundu ubije između 150 i 200 činčila je podatak koji govori sam za sebe – izjavio je predsednik Zelene stranke i narodni poslanik, mr Goran Čabradi, na Odboru.

 – Šesnaest zemalja Evropske Unije imaju potpunu zabranu uzgoja životinja krznašica, a Srbija, koja pretenduje da bude članica EU, ukida i odlaže primenu ovog Zakona – istakao je Čabradi, obraćajući se članovima Odbora.

Sa druge strane, finansijski pokazatelji govore da je firma koja se bavi uzgojem krznašica u Srbiji iskazala dobit od 946.000,00 dinara, dok firma koja proizvodi veštačka krzna stvara 65 puta veću dobit, odnosno 61.851.000,00 dinara – u istoj godini.

Zelena stranka zato postavlja javno pitanje: Zašto se u minut do dvanaest predlaže ukidanje ovog Zakona i odlaganje njegove primene? Zelena stranka izražava i javni protest: Zbog čega nikom od relevantnih udruženja za zaštitu životinja nije dozvoljeno da prisustvuju održavanju Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu iako su uredno prijavili zahtev?

Na argumente koje je predsednik Zelene stranke i narodni poslanik mr Goran Čabradi izneo, predsedavajući Odbora, narodni poslanik Marijan Rističević, javno je obećao da će podneti ostavku ukoliko se dokaže da je šesnaest zemalja Evropske Unije uvelo potpunu zabranu uzgoja životinja krznašica.

U očekivanju ostavke poslanika Rističevića, s obzirom da se dokumenta i činjenice koje to dokazuju nalaze u materijalu koji je mr Čabradi podelio članovima Odbora, Čabradi će po ovom pitanju zatražiti prijem kod premijerke Srbije, Ane Brnabić.

 – Srbija je humana i civilizovana zemlja. Barem mi u Zelenoj stranci želimo da je vidimo takvu. Nećemo dozvoliti divljaštvo i udaljavanje od civilizovanog sveta – zaključio je predsednik Zelene stranke.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar