Crna Gora: Ekolog Milorad Mitrović mora u zatvor!

Mitrovića je 2005. godine, zbog objavljivanja teksta i fotografije u medijima, tužio lovočuvar Nacionalnog parka “Durmitor”

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović ponovo je dobio poziv na izdržavanje zatvorske kazne od 125 dana, s obzirom na to da je izostalo pomilovanje za kaznu koju mu je, zbog klevete, izrekao Osnovni sud u Podgorici. Mitrović je uložio žalbu Višem sudu, ali na žalbe nije dobio odgovor

Mitrovića je 2005. godine, zbog objavljivanja teksta i fotografije u medijima, tužio lovočuvar Nacionalnog parka “Durmitor” Branislav Rondović, koga je poznati ekološki aktivista optužio da se bavi nezakonitim ubijanjem divljači. Prvi poziv za izdražavanje zatvorske kazne dobio je prošle godine.

“Presuda Osnovnog suda u Podgorici postala je pravosnažna 2008. godine. Prošle godine, kada sam dobio poziv da se javim na izdržavanje, Mreža evropskih partija zelenih, domaće i strane nevladine organizacije, ali i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BIH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan, evropski komesar za proširenje Štefan File i šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer zatražili su od predsjednika Filipa Vujanovića pomilovanje.

To se desilo u isto vrijeme kada je pomilovan novinar Petar Komnenić, ali ja još nijesam. Zahtjev ne odlaže izvršenje i zato sam dobio poziv”, kazao je “Vijestima Mitrović.

Država nije reagovala

Mitrović je pravosnažno osuđen da plati 5.000 eura. Novčana kazna je preinačena u kaznu zatvora od 125 dana. Mitrović je uložio žalbu Višem sudu, ali na žalbe nije dobio odgovor, već poziv za izdržavanje kazne uz prijetnju prinudnog sprovođenja. U posljednjih 15 godina napadali su me razni neistomišljenici, oni kojima sam se suprotstavio

Mitrović je kazao da država nije reagovala kada su mu, kako je rekao, prijetili, fizički i verbalno napadali, nanosili mu i teške tjelesne povrede i kada je završavao u bolnicama s potresom mozga od naručenih batinaša.

“Država nije reagovala, niti se postarala da rasvijetli bar jedan od brojnih napada… U posljednjih 15 godina napadali su me razni neistomišljenici, oni kojima sam se suprotstavio, javno progovorio o njihovim kriminalnim aktivnostima i zasmetao im u vršenju kriminalnih radnji”, istakao je Mitrović.

Mitrović je prvi ekološki aktivista u prvoj ekološkoj državi na svijetu, koji je 2011. godine ležao u zatvoru 30 dana zbog javno izgovorene riječi. Zahtjev za amnestiju su uputili “Balkanski zeleni”, predstavnici 23 partije Zelenih i nevladinih organizacija iz Crne Gore, Grčke, Bugarske, Albanije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Mitrović je, smatraju njegove kolege, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti civilnog sektora u regionu zapadnog Balkana.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar