„DRAMATURG“: Legija u zatvoru napisao scenario za seriju o pobuni JSO!

 Milorad Ulemek Legija završio je pisanje scenarija o pobuni „crvenih beretki“ 2001, a piše još nekoliko scenarija za TV serije iz svog života * On od ponedeljka štrajkuje glađu jer je već 11 godina u strogoj izolaciji


Pisanje mu trenutno otežava to što od ponedeljka štrajkuje glađu, izbegava svaku komunikaciju sa stražarima i odbija da izađe u šetnju, pošto je već 11 godina u strogoj izolaciji.

Neizvesna premijera

Kako ekskluzivno saznajemo, scenario za seriju o pobuni „crvenih beretki“ iz novembra 2001. godine nedavno je završen, ali još nije ponuđen nijednom reditelju i producentu, pa nije poznato da li će i kad ceo taj projekat doživeti televizijsku premijeru.

Branilac bivšeg komandanta JSO Aleksandar Kovačević izjavio je juče da trenutno nema nikakve informacije o tome u kakvom je stanju njegov klijent, s obzirom da zbog Legijinog štrajka nisu u kontaktu.

– Zbog toga što je više od 17 godina u posebnom zatvorskom režimu, od čega 11 godina u strogoj izolaciji u Zabeli, bez mogućnosti da se resocijalizuje i napreduje, Legija je prinuđen na samorehabilitaciju kroz pisanje i slične hobije. Ovde je poseban problem što ni dan-danas ne znamo razloge za produženje izolacije. Izveštaj Višeg suda u Beogradu o tome je za nas nedostupan, jer se vodi kao strogo poverljiv. Zašto?

Ulemek je, inače, osuđen četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora – zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela „zemunskog klana“, četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.
Međutim, oslobođen je u postupku za organizovanje navodne pobune JSO pre 20 godina, o čemu je sad napisao i scenario. Legija je taj sudski proces svojevremeno nazvao „političkim cirkusom“. Tokom suđenja, Ulemek je negirao da je bio kolovođa pobune, a više puta je uputio sve pohvale pripadnicima JSO i stao u odbranu „njihove časti i ugleda“.

– U Jedinici nije mogao da bude bilo ko, jer je vladala spartanska atmosfera. U njoj su bili profesionalci koji su služili državi, niko nije komentarisao naređenja i ona su se izvršavala. Neki od njih su, nažalost, sada u zatvoru. Da nije bilo tako, možda bi današnja istorija Srbije bila drugačija – izjavio je Legija u svojoj završnoj reči.

Sudija: To je bio protest, a ne pobuna

Sudija Dragomir Gerasimović istakao je u obrazloženju oslobađajuće presude za navodnu pobunu JSO da se zapravo radilo o protestu.

– Na to upućuju stenogrami sa sednica Vlade, kojima je predsedavao premijer Zoran Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Na sednicama je uvek korišćena reč protest, a ne pobuna. Osim toga, Vlada tada nije proglasila vanredno stanje – istakao je Gerasimović, osvrnuvši se i na iskaze ključnih svedoka:

– Svedočenja Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića okarakterisali smo kao ‘naknadna sećanja’, pošto su bila u suprotnosti s drugim dokazima.

Podržao saborce

On je takođe istakao da bi, u vezi sa pobunom JSO, opet sve isto uradio i da se samo trudio da izgladi tadašnji nesporazum između Jedinice i Vlade.

– U Kulu (centar JSO, prim. aut.) došao sam u vreme pobune isključivo zbog toga da budem uz svoje prijatelje i saborce. Nisam tada imao nikakvu ulogu u pobuni, sve dok nije došao premijer Đinđić i tražio da razgovara sa mnom. To je najmanje što sam mogao da uradim posle incidenata koje sam napravio šest meseci ranije, kada sam prokockao autoritet – kazao je Ulemek, misleći na incident i pucnjavu u beogradskom klubu „Stupica“, koje je tada pijan izazvao.

Prema optužnici, operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom blokirao je autoput 10. i 12. novembra 2001. Na taj način je, navodno, iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika Resora državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Zaštitnik građana najavio posetu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će sledeće nedelje posetiti bivšeg komandanta JSO u samici, u kojoj izdržava kaznu, kako bi ga upoznao sa njegovim pravima:

– U toku sam sa slučajem i svakako ću otići u Požarevac, u Zabelu, i pokušati da kroz razgovor predočim Ulemeku sve zakonske odrednice koje su mu na raspolaganju. Takođe, saslušaću sve njegove eventualne pritužbe.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar