NEVEROVATNO: Droga u slobodnoj prodaji!

Odavno je poznato da je kodein prisutan u lekovima protiv bolova i da u uputstvu stoji upozorenje da takav lek ne bi trebalo da se upotrebljava duže od 3 dana jer tada nastupa zavisnost i narkotičko dejstvo kodeina, ali vrlo malo je poznata prava pozadina te priče, a još manje njene stravične posledice * Lansiranje kodeina u slobodnu prodaju bez recepta napravilo je revoluciju ne samo u farmaceutskom, nego i u narko-biznisu *  Ono što su farmaceutske kuće htele da postignu ubacivanjem kodeina u lekove protiv bolova jeste da ljudi sve više postanu zavisni od analgetika koji inače bez kodeina ne bi izazivali nikakvu zavisnost

CodeinTime je porasla prodaja analgetika, a istim trikom su se poslužili i narko-dileri.
Od kada je kodein pušten u slobodnu prodaju, on je postljao redovan sastojak smeše sa heroinom.
Kodein se kao i heroin jako dobro ratvara u rastvoru limuntusa i vode i podjednakom brzinom se kreće kroz krv, potom i kroz masti, time probijajući barijeru koja sprečava apsorbovanje supstanci do mozga, a takođe podjednako pogubno deluje na centralni nervni sistem.
Ekstrakcija kodeina iz tableta se vriši veoma lako i brzo. Ništa specijalno nije potrebno od aparature, tako da se to može sa lakoćom raditi u kućnim uslovima. Celo uputstvo za ekstrakciju dostupno je na internetu. Izdvojeni prašak potom se meša sa heroinom i droga je spremna za dalju prodaju i konzumiranje.
Kako kodein deluje?
Kodein je derivat morfina koji se dobija iz opijuma. On ima antitusično (smiruje kašalj), analgetičko i narkotičko dejstvo.
Oralno primenjen kodein ispoljava svoje narkotičko dejstvo tek posle nekoliko dana kontinuirane upotrebe.
Intravenski primenjen kodein ispoljava svoje narkotičko dejstvo mnogo brže, ali opasnost kodeina ne leži toliko u narkotičkom dejstvu, koliko u njegovom dejstvu na opioidne receptore.
Naše telo prirodno sadrži opioidne receptore za koje se vezuju enkefalini i endorfini, prirodni analgetici koje proizvodi naše telo. Stimulacijom tih receptora smiruje se bol, ali onda kada se bol smiri, naš mozak šalje komandu telu da prestane sa lučenjem analgetika.
Narkotici koji se vezuju za opioidne receptore vrše jaku i dugu stimulaciju na njih tako da organizam počinje da ima potrebu za stalnom stimulacijom.
Morfinski narkotici imaju dvostruki efekat, stimulišu opioidne receptore, potom ispoljavaju narkotičko dejstvo. Zato je odvikavanje od takvih droga teže nego od onih droga koje ne stimulišu opioidne receptore.
Kodein od svih morfinskih narkotika najduže i najjače stimuliše receptore, dok mu je narkotičko dejstvo slabije od heroina. Ali to je dovoljno da se telo pripremi za unos analgetika i narkotika, a potom da se brzo stvori jaka i dugotrajna zavisnost.
Iako kodein unešen oralno ne ispoljava trenutno narkotičko dejstvo, iako je potrebno nekoliko dana kontinuirane upotrebe za to, on svakako odmah deluje na receptore i to delovanje ne možemo da primetimo jer nema nikakvih znakova i simptoma.

Codein 2Kombinacija heroina i kodeina
Heroin je takođe derivat morfina i takođe deluje na opioidne receptore.
On ima brzo i snažno narkotičko dejstvo, ali mu je dejstvo na opioidne receptore kraće nego kod kodeina. Narkoza kod morfinskih narkotika traje onoliko koliko traje stimulacija receptora.
Zato je ključan kodein u smeši za produžavanje narkoze. Kodein u kombinaciji sa heroinom produžava, ubrzava i pojačava efekat droge, a na duže staze produžava i pojačava zavisnost svojim dugotrajnim dejstvom na receptore.
Ranije, dok se kodein držao pod ključem i izdavao isključivo na recept, heroin se mešao sa paracetamolom i kofeinom da bi se produžila euforija, otklonili bolovi usled nus-efekata i da bi se dobilo na masi paketa, ali sada kada je kodein lako dostupan, on predstavlja i više nego dobru zamenu za paracetamol i kofein.
Zaključak
Kodein je ključ ne samo za produbljivanje zavisnosti od heroina nego i od svih ostalih droga. Poslednjih godina sve je teže lečiti i rehabilitivati narkomane, upravo zbog kodeina.
Sa druge strane priprema i trgovina drogom nikad nije bila lakša. Sada možete da pređete granicu sa lekom protiv bolova i da u nekoj dugoj zemlji dilujete drogu ili sirovine za drogu.
Još jedna bitna činjenica je ta da naša zemlja, kao ni zemlje u regionu nemaju zakonsku regulativu, ni svu prateću opremu za uništavanje lekova. Što znači da imamo deponije lekova koje su odavno postale švedski sto za narkobiznis. Sve ovo čini drogu mnogo dostupnijom i pogubnijom i taj talas droge se uveliko širi i van granica naše zemlje.

dipl. farm. Radmila Stolić