Dulić umesto ekolozima davao pare iz budžeta ženama u menopauzi !

Iz Ministarstva finansija kreću interni revizori, koji će češljati tokove novca koji se dodeljuje nevladinim organizacijama. Država finansirala gotovo 20.000 NVO, mnogi trošili nelegalno, uskoro sve na videlo…

KOLIKO su novca dobijale nevladine organizacije iz budžeta, kako su ga trošile i na kakve su sve namene išle državne pare ubuduće će, pored DRI, ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima. Oni se, kako nam je potvrđeno u Nemanjinoj, obučavaju u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je među prvima formiralo internu reviziju koja će od sledeće godine kontrolisati sve tokove novca u svom resoru.

– Za prvih 100 dana rada isplatili smo 33 milijarde dinara po različitim osnovama – kaže za ”Novosti” državni sekretar u ovom ministarstvu Dragi Vidojević. – To je šuma brojki i želimo da ne bude nikakvih grešaka, a pogotovo ne zloupotreba.

Vidojević potvrđuje da su mnoga udruženja građana do sada konkurisala sa projektima za koje su dobijali novac, ali niko nikad nije kontrolisao za šta su pare trošene!

VRAĆAJU PARE NAJVIŠE korisnika ove godine imalo je Ministarstvo omladine i sporta: više od 300 raznih saveza i klubova. Prema rečima Dejana Bakića iz ministarstva, nisu otkrivene zloupotrebe, a novac su dobijali samo oni koji su konkurisali sa konkretnim projektima: – Pošto neki nisu u izveštajima uspeli da opravdaju ceo iznos koji su dobili, deo para morali su da vrate.

Kako nezvanično saznajemo, podaci ukazuju da su nemale svote novca otišle u svrhe kojima nisu namenjene – umesto da plaćaju humanitarne projekte i pomažu socijalno ugroženima, neka udruženja su finansirala izlete, putovanja, ručkove, večere, ili prosto gurala pare u sopstveni džep.

Pare su posebno iz državne kase šakom i kapom deljene pred izbore. Mnoga udruženja su tada dobila polovinu novca za određeni projekat, a drugu polovinu trebalo bi da dobiju ovih dana. Međutim, sudeći po Vidojevićevim rečima, neprijatno će se iznenaditi.

– Mnogi neće dobiti drugi deo namenjenih sredstava jer za to u budžetu nema para! Očekujem veliko nezadovoljstvo kada to uskoro budemo obelodanili – kaže državni sekretar.

Inače, prošle godine je, prema podacima Uprave za trezor, ministarstvo rada za NVO i udruženja građana izdvojilo 92,5 miliona dinara. Generalno, iz državne kase Vlada je isplatila 4.859.835.962 dinara za ove namene.

Trošenje novca, kako nam je potvrđeno, vrlo ozbiljno će se češljati i u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. I to, pre svega, zbog ogromnih suma koje su isplaćivane preko Fonda za zaštitu životne sredine, koji je nedavno ugašen. Na platnom spisku ovog Fonda našli su se, između ostalih, i Udruženje za menopauzu (dobilo 1,3 miliona dinara za istraživanja uticaja životne sredine na belu kugu), ali i finansiranje izrade punjača za solarne bicikle. Među brojnim ”klijentima” ovog Ministarstva, bilo je, čak, i jedno kulturno-umetničko društvo!

U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa ”državnih jasli”, poput muzičkog festivala ”Egzit”. Međutim, podaci Uprave za trezor pokazuju da je resor kulture lane finansirao i jedan jedriličarski klub…

U Srbiji je, inače, registrovano više od 18.200 nevladinih organizacija i udruženja građana, od kojih su mnoga lovačka i ribolovačka. Na platnom spisku države ove godine bilo je više od 750 njih. Za njihov rad u 2012. bilo je rezervisano oko 5,8 milijardi dinara.

1 Comment

Ostavite komentar