Eko atelje od prirodnih materijala na Adi Huji

Prošle godine su članovi nevladine organizacije KultUrban izgradili Eko atelje od bala slame na Adi Huji u Beogradu.

eko-atelje-0

Ovaj projekat je imao za cilj promociju zaštite životne sredine, kroz izgradnju prvog potpuno ekološkog ateljea u Srbiji. Gradska opština Palilula obezbedila je mesto na Adi Huji, a deo sredstava za izgradnju Eko ateljea odobrio je Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

eko-atelje-1

Eko atelje je ovalni objekat koji je u potpunosti izrađen od ekoloških materijala. Temelji su izrađeni od kamena, noseći stubovi od drveta, zidovi od bala slame, a na vrhu ateljea je zeleni krov.

eko-atelje-2

Atelje od bala slame je inovativna ideja, a korišćenjem slame kao građevinskog materijala promoviše se manja potrošnja energije, upotreba obnovljivih izvora energije i ekoloških sirovina. S obzirom da je metoda gradnje slamom prilično jednostavna, u dizajniranju i gradnji su učestvovali volonteri bez naročitog iskustva, čime su postignute značajne uštede u troškovima rada.

eko-atelje-3

KultUrban je želeo da kroz Eko atelje promoviše kulturu življenja i stvaranja u skladu sa prirodom. Pored ateljea za umetnike koji se baviti umetnošću reciklaže, Eko atelje je i mesto u kome se održavaju mnoge edukativne radionice, tribine, kampovi i seminari na različite teme.

eko-atelje-4

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar