EKOCID: Otrovane ptice i šakali kod Smedereva!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je na namerno masovno trovanje ptica grabljivica i šakala nadomak sela Osipaonica kod Smedereva, i navelo da je šteta naneta Srbiji trovanjem strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste oko 2,2 miliona dinara

ekocid-osipaonica

Društvo navodi da se taj slučaj svrstava u najgore zabeležene u Srbiji u poslednih 20 godina, te da je prijavljen nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine koja će po službenoj dužnosti obavestiti policiju i tužilaštvo. 
Ukupno je stradalo 14 mišara, a kazna za ubijanje jednog primerka iznosi 160.000 dinara.
U saopštenju se navodi da su u subotu 18. februara na plodnim poljima nadomak sela Osipaonica, na manje od 500 metara od prvih kuća nađeni leševi ukupno 12 mišara (Buteo buteo), strogo zaštićenih ptica grabljivica, kao i četiri šakala (Canis aureus), dva psa i jedne čavke (Corvus monedula). 
Nekoliko dana ranije, Slaviša Šošić iz tog mesta nadležnom inspektoru za zaštitu životne sredine prijavio je da je našao dva mrtva mišara koji su odneti na analizu u veterinarski institut. 
– Pretragom terena ustanovili smo da je u pitanju masovno trovanje“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da su mrtve ptice i sisari ležali na svega nekoliko metara od dva leša ovaca koja su sadržala otrovni „furadan“, a koji je izvor trovanja i ove, kako navodi, nezapamćene ekološke katastrofe.
Milan Ružić iz Društva kaže da je potrebno hitno neškodljivo uklanjanje zatrovanih leševa ovaca kako bi se sprečila dalja ekološka katastrofa. 

– Uvereni smo da je neko od meštana koristio zabranjeni preparat Furadan kako bi otrovao šakale koji su se nastanili u blizini sela. Sumnjamo na namerno trovanje jer su sa ovaca skinute ušne markice kako bi se sakrili tragovi o poreklu životinja– rekao je Ružić.
Mišari i šakali tokom cele godine pretežno se hrane glodarima kao što su voluharice, miševi i pacovi koji se ubrajaju u glavne neprijatelje poljoprivrede, a jedu i ostatke uginulih i mrtvih životinja i time sprečavaju širenje zaraza u prirodi. 
Aktivna toksična supstanca u „furadanu“ je karbofuran proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov, a izaziva brzu smrt.