EKOCID U TIMOČKOJ KRAJINI (3): Zatrovani vazduh, voda i zemljište!

Što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, o ekološkoj katastrofi u Negotinu i okolini svi zatvaraju oči i ćute * Niko ne sme da se zameri republičkim vlastima, svi gledaju sopstvenu korist u opštoj nesreći

Fabrika je opasna po život

Nikucić nema dileme da je uzrok za sve češća obolevanja od raka – rad hemijske industrije – Fabrika Elixir iz Prahova bez sumnje mnogo utiče, njen rad je opasan za život i to većina meštana Negotina zna. Pravo je pitanje zbog čega se ćuti. Neki ćute zato što se plaše, drugi zato što uglavnom posećuju zavičaj samo kratko – leti, treći, poput mene, zato što su dovoljno stari da im je svejedno… Uveren sam da premijer Srbije, Aleksandar Vučić čak i ne zna šta se ovde događa i da mu verovatno serviraju da u Negotinu „sija sunce“ čak i kada pada sneg – priča Nikucić.

On objašnjava da se aktuelni vlasnici fabrike Elixir ponašaju istovetno kao kada je hemijska fabrika bila u rukama države. Na svaki način pokušava da se prikrije prava istina.

– Elixir nam maže oči tako što asfaltiraju puteve, renoviraju škole, ulažu u lokalni fudbalski klub koji je u višem rangu takmičenja nego klub iz Negotina. Sramota je što se sve to događa u dijasporskom kraju i što se posle pitamo zašto se mlađe generacije sve ređe vraćaju. Ja spadam u onu grupu koja još dolazi i ne žali što svaki dan potroši mnogo više nego da je otišla na letovanje. Da li nam je ovo hvala što nismo zaboravili otadžbinu, zar ovako treba da nam se vraća – pita ogorčeno Nikucić.

Epidemija karcinoma samo je jedan od pokazatelja da se u ovom delu istočne Srbije nešto čudno dešava, a posebno kada je reč o ekološkoj katastrofi izazvanoj trovanjem vazduha, vode i zemljišta.

Skupa istraživanja

– Problem se mora rešiti. Ne možemo svi da ćutimo. Zaista, da bi se otklonile sve raznorazne tvrdnje ili spekulacije o uzrocima povećanog broja obolelih od maligniteta potrebno je da se uradi temeljno, naučno istraživanje. Međutim, svako takvo istraživanje iziskuje velika ulaganja, a to ipak nije onda posao pojedinca, već neke institucije ili države – ističe dr Čelojević.

Nemoguće saznati broj obolelih

I pored jasnih podataka da je sve više obolelih i stručnih analiza koji potvrđuju ove navode, do sada niko nije započeo istraživanje kojim bi se utvrdilo koliko je porast malignih obolenja uzročno-posledično vezan za rad hemijske industrije u Prahovu.

Nemoguće je čak saznati koliko je tačno ljudi obolelo od malignih bolesti, ali ni koliko ih je do sada preminulo.

Ipak, u više stručnih radova, problem porasta obolelih od karcinoma u Borskom okrugu je – neoboriva činjenica.

U stručnom radu „Deskriptivno-epidemiološke karakteristike karcinoma grlića materice“, objavljenom 2015. godine Danica Vukičević s Medicinskog fakulteta Univerziteta Priština, u Kosovskoj Mitrovici, navodi da se u Srbiji karcinom grlića materice po učestalosti nalazi na trećem mestu iza karcinoma dojke i karcinoma pluća.

Najveća stopa obolelih žena od raka grlića materice je u Borskom okrugu sa 12,4 na 100.000 žena. O kom obimu pošasti je reč svedoči podatak da je druga regija po broju obolelih Podunavski okrug sa 9,8 na 100.000 žena.

„Visoke vrednosti standardizovanih stopa incidencije i mortaliteta u Republici Srbiji u odnosu na iste u svetu i Evropi ukazuju na nepovoljnu epidemiološku situaciju karcinoma grlića materice“, stoji u ovom naučnog rada.

Međutim, prim. dr Siniša Čelojević, član predsedništva Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije i ginekolog-akušer u Zdravstvenom centru Negotin kaže da je očevidan, drastičan porast oboljenja ne samo grlića materice, već i drugih vidova maligniteta, te da je sve više mladih koji obolevaju.

– Broj obolelih od raka grlića materice je dobijen na osnovu statističkih podataka za prethodnih šest godina. Ti podaci govore da je broj malignih oboljenja u našem okrugu čak tri ili četiri puta veći nego u Evropi – tvrdi dr Čelojević i kaže da je za preciznije podatke i o broju obolelih, ali i o vrstama maligniteta, ipak nužno napraviti ozbiljno istraživanje.