EKOLOŠKI KRIMINAL: Preduzetnik D.J. (47) iz Smedereva nepropisno skladištio opasni otpad!

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv D. J. (47) zato što je tokom prošle godine u svojoj preduzetničkoj radnji, protivno propisima, skladištio opasan otpad. Optužnim predlogom D.J. se tereti za krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, objavljeno je na sajtu ovog tužilaštva.

Optuženi je kao odgovorno lice u svojoj preduzetničkoj radnji skladištio opasan otpad i to otpadne bojlere, šporete, mašine za pranje veša i sudova, frižidere i zamzivače, opremu za osvetljenje i praćenje i nadzor, lap-topove i monitore, zatim kompresore od rashladnih uređava u količini preko 100 komada, zauljene sklopove motora i menjača od otpadnih vozila preko 100 komada.

Inspekcijskim pregledom Republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, 12. septembra prošle godine, konstatovan je elektronski i električni otpad svih razreda i indeksnih brojeva, koji je optuženi skladištio bez dozvole nadležnog organa i na način kojim se ugrožava životna sredina.

– Ovo nije usamljen slučaj, ovo se dešava svakog dana širom Srbije koja postaje najveća neograđena deponija na Balkanu, i ako kazne za zagađivače životne sredine ne budu drakonske, onda Srbiji preti ne baš tako svetla budućnost – kaže Dejan M. Andrić, kopredsednik ekološkog pokreta „Očistimo Srbiju“.

Optužnim aktom je predloženo da se osudi na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci kao i novčanu kaznu.

Kategorizacija otpada izvršena u skladu sa Pravilnikom o načinu skladištenja, pakovanja i obeležavanja opasnog optada, kao i Pravilnikom o kategoriji, ispitivanju i klasifikaciji otpada predviđa da se skladištenje vrši tako da se obezbedi najmanji rizik po ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine.

Takođe su Katalogom otpada predviđene liste otpada prema njihovoj prirodi ili aktivnosti kojom se stvaraju, komponenti koje ga čine opasnim, postupaka odlaganja i ponovnog korišćenja, granične vrednosti koncentracije opasnih komponenti.

1 Trackback / Pingback

  1. EKOLOŠKI KRIMINAL: Preduzetnik D.J. (47) iz Smedereva nepropisno skladištio opasni otpad!

Ostavite komentar