EU preti Italiji velikim kaznama zbog divljih deponija

Evropska komisija zatražila je danas od Evropskog suda pravde da odreže Italiji velike kazne zbog toga što nije očistila više od 250 ilegalnih deponija, ukazavši da je ta zemlja učinila samo delimičan napredak u rešavanju tog svog hroničnog poblema.

Komisija , izvršno telo Evropske unije, je zatražila od najvišeg suda u EU, sa sedištem u Luksemburgu, da odredi Italiji paušalnu kaznu od 56 miliona evra, plus dnevnu kaznu od 256.819 evra sve dok ta zemlja ne udovolji presudi iz 2007. kojom joj je naloženo da reši taj problem, prenela je agencija Rojters.

„Mada je učinjen značajan napredak, jasno je da je taj problem još prisutan u gotovo svim italijanskim regionima. Sudskoj presudi iz 2007. nije udovoljeno i Komisija je stoga odlučila da Italiju ponovo izvede pred sud i zatraži kazne“, navedeno je u saopštenju Komisije.

Presudom iz 2007. je Italiji naloženo da očisti 255 deponija, od kojih je 16 sadržalo opasan otpad, ali su od tada doneti planovi za čišćenje samo 132 deponije, pri čemu je očišćena svega 31, ukazala je Komisija.

Italijanski problemi s otpadom su najdramatičniji u Napulju, trećem po veličini gradu u toj zemlji, koji je u poslednjih pet godina nekoliko puta bio zatrpan gomilama đubreta.

Nedavno je region Lacio, u kojem se nalazi i Rim, takođe imao probleme sa čišćenjem otpada sa ulica.

Lokalno stanovništvo se protivi izgradnji pogona za spaljivanje otpada, dok regioni s efikasnim upravljanjem otpadom nisu radi da se đubre iz drugih regiona doprema na njihovu teritoriju, što često dovodi do pojave ilegalnih deponija.

U Napulju Kamora, napuljska verzija sicilijanske mafije, ima velike poslove sa transportom i odlaganjem otpada, što, uz političku neefikasnost i korupciju, znači da Napulj nije u stanju da reši taj problem koji je pre 19 godina po prvi put proglašen hitnim za rešavanje.

Ilegalno odlaganje otpada i njegovo spaljivanje zagađuje tle, vodu i vazduh u velikoj oblasti oko planine Vezuv.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar