EU: Zabrana prodaje lekovitog bilja,prirodnih lekova i meda

Kraj prirodnom lečenju? Lekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lekovi i čajevi od kraja aprila ne mogu se više koristiti u EU ukoliko nemaju sertifikat koji košta oko 100.000 evra!

čaj, čajevi, lekovito bilje, lekovite trave, EU zabranila travarima da prodaju s

S početkom ovog mjeseca, u zemljama članicama Europske unije ne smije se prodavati ljekovito bilje i prirodni lijekovi na bazi trava što uključuje i čajeve. Naime, na snagu je stupio novi zakon koji propisuje da se prirodni lijekovi od bilja prije prodaje moraju istraživati nekoliko godina, a certifikat bez kojeg ne može ući na tržište Europske unije košta 100.000 eura!Zbog Europske unije: Zabranjuje se prodaja ljekovitog bilja, prirodnih lijekova i meda!

Ono što je posebno važno jeste da će se ove zabrane morati držati i mnoge zemlje koje nisu članice Europske unije, a odnosi se na države potpisnice Kodeksa alimentarijusa. To znači da će te države na svojoj teritoriji zabraniti rad travarima i prodaju njihovih preparata uključujući i čajeve!
Iz mnogih država već su se pobunili, a iz Hrvatske i Srbije stižu najave da će organizovati i proteste, piše „San“.
„Nova direktiva Europske unije praktično oduzima pravo na alternativno liječenje. Ona bukvalno predstavlja propast za proizvođače meda, travare i sve ostale koji neće moći da plate 100.000 eura za istraživanja da bi dobili certifikat“, poručili su travari.

Naime, da bi se došlo do ovog sertifikata, Zakonom o hrani, odnosno Direktivom 2004/24/EC propisano je da se bilje mora ispitivati nekoliko godina, a istraživanje za svaki proizvod iznosi oko 100.000 evra.
S obzirom na to da je Srbija potpisnica Kodeksa alimentarijusa, koji se zalagao za donošenje ove direktive, ekolozi Srbije se pribojavaju da će se i u našoj zemlji odluka o zabrani doneti po hitnom postupku.

 

2 Comments

  1. Ovakav DIKTAT EU direktno stavlja pod zaštitu farmakološku industriju zapadnog sveta i favorizuje medicinu koja se bavi POSLEDICAMA , odnosno kurativom, a ne UZROCIMA odnosno preventivom. Konflikt koji traje više od dva i po veka između nove „zapadnjačke“ medicine i tradicionalne „istočnjačke“ medicine koja je stara preko 5000 godina , rezultira podčinjavanjem gotovo celog sveta od strane samo nekoliko velikih i moćnih magnata i u interesu profita spremni su da čine raznovrsna i vrlo maštovita nedela čovečanstvu, kako bi više od 2/3 ljudskog roda podčinili svojim ličnim interesima . Da bi se suvereno vladalo ljudima generalno, treba ih držati izvan nauke i naučnih dostignuća, nepismene ili polupismene, ne dozvoliti im da sami misle sopstvenom glavom i da budu gospodari sopstvenih života, slobodni u svemu što je ljudsko i čovečanski. Samo slobodan čovek može da bude dobronameran čovek za razliku od šačice polumoćnika koji za šačicu dolara zdušno brane svoje poslodavce, ne prezajući da tako ugroze i tuđe živote , prezentujući opšte pravo na život kao novu doktrinu čovečanstva. Samo u čije ime i za čiji interes ? Mislim da je najperfidniji vid novog kolonijalizma, globalno, na delu. Oduprimo se moćnicima tako što ćemo da ih zajedno bojkotujemo u svemu što propovedaju u ime i na zahtev samo nekoliko moćnika sveta.

  2. Ovo je laz, u pitanju je EU direktiva iz 2008. godine kojom se propisuje na koji nacin se prirodna sredstva registruju. Ni jedno nije dobilo zabranu do sada, kao sto vidite, apoteke su i dalje pune.. Samo je uvedena stroga kontrola oko registracije navodno „super lekovitih“ sredstava.. I to je dobro, jer se sprecava varanje bolesnih ljudi..

Ostavite komentar