EU želi nuklearke na Balkanu !

Grupacija CEE „Bankvoč“ pobunila se protiv nacrta energetske strategije Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana, među koje spada i Hrvatska jer smatra da EU strategija za taj prostor zagovara neodrživu energetsku budućnost zasnovanu na potrošnji nuklearne energije i ugljenika.

Među zemljama Zapadnog Balkana uz Hrvatsku pripadaju BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Kosovo i Ukrajina.

Za ove zemlje zacrtano je da u sledećih deset godina instaliraju najmanje 45 odsto energetskih kapaciteta.

U Strategiji koja će tek treba biti usvojena a obuhvata period  od 2012 do 2021 računa se na 13,23 gigavati novih kapaciteta, što je porast od 64 odsto u odnosu na 2009. godinu.

 Takav plan, upozorava Bankvoč daleko je iznad potreba za energijom te regije i obeshrabriće ove zemlje da se okrenu proizvodnji energije uz smanjenje emisije CO2, što je EU cilj do 2050. godine.

Protiv takve strategije pobunili su se nevladine organizacije i nekoliko predstavnika zemalja članica EU parlamenta  iz Grčke, Slovačke, Slovenije i Nemačke, koji smatraju da EU nije dala dovoljno prostora za izmenu nacrta strategije.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar