Farmaceutska mafija truje građane Srbije!

U našoj zemlji posluje 430 farmaceutskih kuća, među kojima i one koje nude mito lekarima da propisuju njihove lekove

lek, inekcija, vakcina, serum, laboratorija,
Farmaceuti ne biraju način da zarade milione

BEOGRAD – Para vrti gde burgija neće.
Hrvatska afera „Hipokrat“, u okviru koje je 350 lekara opšte prakse osumnjičeno za uzimanje mita od kompanije „Farmal“ iz Ludbrega da bi propisivali njene lekove, nametnula je pitanje da li će neko i u Srbiji odgovarati zbog toga!

Srpsko zdravstvo je još u junu 2010. godine potresla afera „citostatik“, kada su u akciji „Kraba“ za uzimanje mita u iznosu do 10 miliona evra od farmaceutskih kompanija osumnjičeni tadašnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu Nenad Borojević i još četvoro njegovih kolega, a pet predstavnika farmaceutskih kompanija za davanje mita.

U novembru iste godine uhapšeno je još pet lekara iz Sremske Kamenice, Kragujevca, Niša i Beograda, kao i dva predstavnika kompanije „Merk“. Lekari su osumnjičeni da su od zaposlenih u farmaceutskoj kući „Merk d. o. o.“ tokom 2008. i 2009. godine tražili mito od preko dva miliona dinara da bi povećali promet citostatika „erbituks“, koji proizvodi ta firma.

Vukosava Stevanović iz Udruženja „Farmaceutsko jezgro“ ističe da je uverena da među lekarima u Srbiji i sad ima sličnih onima iz Hrvatske koji su uzimali mito da bi izdavali na recept njihove lekove.

– Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Fond je bio dužan da donese esencijalnu listu lekova (neophodni lekovi na tržištu) koje finansira Fond u skladu s preporukom SZO. Na toj listi se, na primer, nalazi lek „amlodipin“ od 5 mg. Da poštujemo preporuke SZO, u Srbiji bi na teret Fonda bili svi „amlodipini“ od 5 mg. Umesto toga, mi imamo „amlodipin“ od 10 mg koji je registrovan na teret Fonda, a od 5 mg koji nije na teret Fonda. Pitanje je da li je slučajno da je „amlodipin“ i od 5 i od 10 mg firme „Habitfarm“, čiji je vlasnik uhapšen u aferi „Afrobanka“, na listi, a nije isti lek nekih drugih kompanija ni od 5 mg – pita se Stevanović i dodaje da i na sajtu Udruženja „Inovija“ piše da su vodili lekare na razne simpozijume, putovanja, stručne vikende…

Marisavljević: Ima i prljavih igrača

Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova Srbije, kaže da postoji tržišna utakmica između 430 registrovanih proizvođača lekova u Srbiji, ali da je zakon jasan i da svaka kompanija koja ga prekrši mora biti kažnjena.

– Tu utakmicu možete dobiti na pošten način, a ima i onih koji igraju prljavo. Mi u grupaciji imamo više od 10 kompanija i svaka je odgovorna za svoje poslovanje – kaže Marisavljević.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar