Дубинско чишћење: Пола милиона евра фамилији Ђоковић за платно (и подршку пропалом председничком кандидату ДС-а!)

Коалиција за надзор јавних финансија обавештава грађане Србије да је Министарство животне средине и просторног планирања на име услуге промоције акције „Очистимо Србију“ током одржавања тениског турнира „Serbia Open“ 2009. и 2010. године, предузећу „NEWS-WALL“ из Београда платило износ од 47.081.610,00 динара, што је у тренутку исплате, према званичном курсу Народне банке Србије, износило 475.798,00 евра (247.821,00 евро за 2009. и 227.977,00 евра за 2010. годину).

Овај невероватан износ плаћен је за израду и постављање платна са слоганом акције, које је било изложено током деветодневног трајања турнира у претходне две године (од 02 – 10. маја 2009. и од 01 – 09. маја 2010. године). Уговор је склопљен након преговарачког поступка без објављивања јавног позива са фирмом која се налази у власништву Небојше Мишића, а чија је директорка у време склапања уговора била Александрa Дрецун.

Очекујући јавно објашњење и јасне одговоре, министру Дулићу постављамо следећа питања:

1. Који су позитивни ефекти промоције акције „Очистимо Србију“ током одржавања тениског турнира „Serbia Open“ 2009. и 2010. године, који могу оправдати издатак из државне касе од 475.798 евра и која је друштвена потреба овом промоцијом задовољена?

2. Како је могуће да је уговор између Министарства животе средине и просторног планирања и предузећа „NEWS-WALL“ склопљен 27. маја 2010. године, а да је турнир на којем је промовисана акција одржан од 01 – 09. маја 2010. године?

3. Због чега, док се стотине хиљада грађана налазе испод границе сиромаштва, а држава у години кризе додатно задужује и распродаје националне ресурсе, на трагично неодговоран начин расипа новац пореских обвезника?

Због недвосмислених сазнања до којих смо дошли истражујући рад Министарства животне средине, позивамо надлежне институције да хитно истраже овај случај и предузму одговарајуће мере. Коалиција за надзор јавних финансија сматра да само брза и професионална реакција надлежних институција може довести до кажњавања одговорних.

Најновије: Саопштење Коалиције за надзор јавних финансија, 3. фебруар

Дулићу, не криј се иза Новака

Коалиција за надзор јавних финансија одбацује инсинуације министра Дулића да су питања која се односе на промоцију акције „Очистимо Србију“, а на која претходних дана одбија да одговори “демагошки напад и покушај његовог дискредитовања у јавности”. Коалиција располаже чврстим доказима да је у поступцима јавних набавки које су представљене јавности злоупотребљен новац грађана Србије. Доказе којима располаже Коалиција за надзор јавних финансија спремна је да предочи и надлежним државним институцијама.
Када је реч о предлогу министра Дулића да Коалиција за надзор јавних финансија убудуће именује једног свог члана у комисију за јавне набавке министарства на чијем је челу, обавештавамо јавност да представници Коалиције неће учествовати у раду државних институција, већ ће наставити да врше независни и професионални надзор у области јавних финансија.
Коалиција за надзор јавних финансија наглашава да ниједан државни функционер нема право да се заклања иза имена и ауторитета било ког врхунског спортисте, већ обавезу да грађанима да прецизне одговоре на питања која јавност с пуним правом поставља. Неубедљиви покушај министра Дулића да помињући Новака Ђоковића избегне да одговори шта је то грађане Србије коштало више од пола милона евра, јасан је показатељ његове неспремности да се суочи са сопственом одговорношћу за противзаконито деловање и расипање новца пореских обвезника.
На крају, Коалиција за надзор јавних финансија поставља још једно, али не мање важно, питање министру Дулићу. Да ли му је познато да је укупан приход предузећа NEWS-WALL у 2009. години износио 28.969.000 динара, а да је уплата Министарства животне средине и просторног планирања на њихов рачун износила 23.600.000 динара? Дакле, тачно 81,46% укупног прихода предузећа NEWS-WALL. Питамо се није ли мало необично да је фирма која је имала “ексклузивно право продаје огласног простора у време одржавања АТП турнира “Serbia Open” од продаје остатка огласног простора на турниру и свих других послова у току 2009. године приходовала свега 5.369.000 динара, дакле мање од једне петине.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=a9-m6bbBH48]

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Дубинско чишћење: Пола милиона евра фамилији Ђоковић за плат но (и подршку на изборима!) | Фејсбук Репортер Монитор

Ostavite komentar