Finska: Nova nuklearka „Olkiluoto 3“ počela sa radom!

Jedina nuklearna elektrana u Evropi koja je napravljena u poslednjih 15 godina počela je proizvodnju u Finskoj, u ključnom trenutku za snabdevanje energijom nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Nuklearni reaktor „Olkiluoto 3“ započeo je probnu proizvodnju i isporučio struju nacionalnoj mreži. Za tu nuklearnu elektranu se očekuje da će vremenom smanjiti potrebu za uvozom električne energije i dovesti do nižih cena, prenosi Gardijan.

To dolazi usred sve većeg straha od energetskog „sukoba“ u Evropi, nakon što je Moskva zapretila da će zatvoriti glavni gasovod do Nemačke ako evropske zemlje zabrane uvoz ruske nafte.

Očekuje se da će „Olkiluoto 3“, kada bude potpuno operativan zadovoljiti 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj, i smanjiti potrebu za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

„Olkiluoto 3 će smanjiti zavisnost Finske od uvoza i postaće zona niže cene“, rekao je za Rojters ekonomista Aurora enerdži risrča Aleksandar Eser.

Nova nuklearna elektrana u Finskoj u poslednje četiri decenije, „Olkiluoto 3“ prvobitno je trebalo da bude otvorena 2009. godine, ali je otvaranje stopirano zbog tehnoloških problema koji su postali predmet i tužbi.

Fabrika je započela probnu proizvodnju na nešto više od 0,1 gigavata, što je samo mali deo kapaciteta, a redovna proizvodnje električne energije u punom kapacitetu planirana je do kraja jula.

Finski neto uvoz električne energije u proseku je iznosio 13 teravat sati tokom poslednjih nekoliko godina, a sa novom nuklearnom elektranom trebalo bi da uvoz padne na pet do osam teravat sati do 2025. godine.

„Olkiluto 3 značajno poboljšava električnu nezavisnost Finske i pomaže u postizanju ciljeva karbonske neutralnosti“, saopštio je TVO, koji upravlja nuklearnom elektranom.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar