GORE OD FAŠIZMA: Francuzi se zahvalili Polinežanima na prihvatanju nuklearnog bombardovanja!

Francuski predsednik priznao zločine nad stanovnicima Francuske Polinezije i zahvalio im (!) na njihovom doprinosu jačanju odbrambene moći zemlje * Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se dozvoljava * Tokom 2006. godine, rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe

Francuski fašista Fransoa Oland
Francuski fašista Fransoa Oland

PAPETE – Francuski predsednik Fransoa Oland priznao je juče da je njegova zemlja počinila zločine nad stanovnicima Francuske Polinezije, a onda im zahvalio na toj žrtvi. Kako je objasnio, to je bilo neophodno da bi Francuska imala sposobnost takozvanog nuklearnog odvraćanja.

Obrada zahteva

– Priznajem da su nuklearne probe od 1966. do 1996. godine u Francuskoj Polineziji uticale na životnu sredinu i izazvale posledice po zdravlje stanovništva. Upravo zbog toga ćemo revidirati obrade zahteva za obeštećenje žrtava. Želim svečano da vam odam priznanje za doprinos koji ste i vi dali odbrani zemlje. Bez vas Francuska danas ne bi imala nuklearno oružje, a samim tim ni mogućnost nuklearnog odvraćanja – poručio je Oland juče na Tahitiju.

Tokom prve posete tom regionu on je rekao da je legitiman zahtev da Francuska plati nadoknadu za društvene i zdravstvene posledice nuklearnih eksplozija.

Inače, bivši francuski predsednik Žak Širak je 1996. zabranio nuklearne testove i odredio godišnju nadoknadu od 150 miliona evra, ali ona je smanjena na 84 miliona.

Bolje u Černobilju nego u Polineziji!

Radijacija na Tahitiju u vreme nuklearnih proba bila je 500 puta veća od najviše dozvoljene, a u trenutku proba hidrogenske bombe 1.700 puta veća nego ona koju su zabeležili senzori tokom katastrofe u Černobilju 1986. Godišnje oko 600 ljudi u Francuskoj Polineziji oboli od raka, a njih 250 umre od posledica te bolesti.

MILIJARDA ZA NUKLEARNU UTEHU: Polinezija će tražiti odštetu od Francuske zbog atomskih proba
Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se dozvoljava. Tokom 2006. godine, rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe
Nuklearna proba na Tahitiju
Nuklearna proba na Tahitiju

Skupština Francuske Polinezije priprema se da od Vlade francuskog predsednika Fransoa Olanda zatraži skoro milijardu dolara odštete za štetu nanetu svojevremeno ovim ostrvima nuklearnim probama.

Britanski dnevnik „Indipendent“ piše da komitet konzervativne stranke „Tahoera Hujratira“ ukazuje na 210 nuklearnih proba koje je Francuska izvršila od 1966. do 1996. godine na ostrvima u južnom Pacifiku.

Polinezijski list „Depeše de Tahiti“, piše da komitet, koji deluje odvojeno od predsednika Polinezije Eduarda Friša, traži odštetu od 930 miliona dolara za štetu nanetu ekologiji.

U predloženoj rezoluciji takođe se potražuje dodatnih 132 miliona dolara za okupaciju ostrva Fangataufa i Mururoa.

Francuska je prvu termonuklearnu bombu isprobala kod ostrvaFangataufa 1968. godine. U dokumentima, sa kojih je prošle godine skinuta oznaka poverljivosti, navodi se da su ostrva bila izložena znatno većoj radijaciji nego što se ranije pretpostavljalo.

Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se dozvoljava. Tokom 2006. godine, rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe.

Francuska vlada je 2010. godine ukazala da će samo veterani i preživeli moći da traže odštetu, ali je upozoreno da će taj proces biti dug i komplikovan zbog položaja ostrva.

Francuska Polinezija je prekomorska teritorija Francuske i nalazi se južno od Tahitija, u južnom Pacifiku. Od 118 ostrva, 67 je nenaseljeno. Tahiti je najnaseljenije ostrvo i tu se nalazi glavni grad Papete.