Grinpis: Moguće napustiti ugalj, naftu i gas do 2050.

Ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) tvrdi da bi napuštanje fosilnih izvora energije do 2050. i njihova zamena obnovljivim izvorima omogućilo otvaranje miliona radnih mesta u svetu. Izveštaj ove organizacije pokazao je da to ne bi dovelo do povećanja cena, kao i da bi u nekim zemljama, uključujući i Kinu i Indiju, od samog starta bilo isplativo.

Obnovljivi_izvori_vetar_sunce_suncokret

Buduće uštede su više nego dovoljne da pokriju ulaganje neophodno za potpuni prelazak na obnovljive izbore energije,  pokazao je izveštaj ove nevladine organizacije napravljen u saradnji sa nemačkim centrom za vazduhoplovstvo i kosmička istraživanja.

U izveštaju „Energija (r)evolucija 2015 – 100% obnovljive energije za sve“ iznosi se scenario što bržeg napuštanja uglja, nafte, gasa i nuklearne energije, da bi se 2050. koristili isključivo obnovljivi izvori. Za ovaj prelazak potrebne su investicije od 1.400 milijardi evra godišnje do 2050, što je jednako bruto domaćem proizvodu Južne Koreje ili Australije. „Proizvodnja energije iz sunca i vetra sazrela je i konkurentna je sa ugljem u pogledu troškova. Veoma je moguće da će u nardnoj deceniji po pitanju zapošljavanja i snabdevanja energijom premašiti industriju uglja“, ocenio je u saopštenju glavni autor izveštaja Sven Teske.

U izveštaju se podseća da oko 80% energije u svetu dolazi iz fosilnih goriva. Kratkoročno gledano, tehnologije neophodne za obnovljivu energiju „lagano povećavaju troškove proizvodnje energije“, ističe se u tekstu.

Ali “u nekoliko zemalja poput Kine i Indije scenario Energetska (r)evolucija je isplativ od početka i do 2020. postaje jeftiniji od konvencionalnih izvora energije“, dodaje se.

Sa predviđenim povećanjem cena konvencionalnih energija (ugalj, gas, nafta…), troškovi obnovljivih izora će „sa ekonomske taćke gledišta biti povoljniji u svim regionima sveta do 2030“, tvrde autori.

Navodi se da će potpuni prelazak na obnovljive izvore dovesti do otvaranja miliona radnih mesta. Tako bi do 2030. sektor solarne energije „mogao da zaposli onoliko ljudi koliko daans zapošljava industrija uglja, više od 9,5 miliona“. U sektoru eolske energije broj zaposlenih bi u tom periodu porastao 10 puta, sa današnjih 700.000 na više od 7,8 miliona, što je dva puta više nego industrija gasa i nafte zajedno.

Izvršni direktor Grinpisa Kumi Naido ocenio je u saopštenju da bi očekivani sporazum na konferenciji u Parizu kraem godine „trebalo da pruži dugoročnu vizij za uklanjanje uglja, nafte, gasa i nuklearne energije do sredine veka kako bi se postigao cilj od 100% obnovljivih izbora, uz dostupnost energije za sve“.