Grinpisovci provalili u nuklearnu elektranu ! (VIDEO)

 Švedska policija uhapsila je četvoro aktivista Grinpisa koji su proveli 28 sati unutar jedne nuklearne elektrane na jugozapadu Švedske, kako bi ukazali na lošu bezbednost nuklearnih postrojenja . Četvoro demonstranata je bilo u grupi od oko 20 ljudi koji su provalili u elektranu Ringhals u utorak, presecanjem lanca na spoljnoj kapiji.

Mnogi od njih su uhapšeni ubrzo nakon ilegalnog ulaska u elektranu, ali je četvoro uspelo da se u elektrani sakrije.

„To samo pokazuje koliko je obezbeđenje loše“, rekla je portparolka Grinpisa Birgit Lesaner.

Ona je kazala da su neki od aktivista ušli na biciklima i dodala da je nedavni stres test Evropske unije kada je reč o nuklearnim postrojenjima trebalo više da bude posvećen tome da li je ulaz u elektranu adekvatno obezbeđen.Zvaničnici nuklearne elektrane ističu da aktivisti nisu predstavljali nikakvu pretnju s obzirom na to da su ušli u zonu niske bezbednosti, u kojoj se nalaze „neke zgrade, skladišta, dosta drveća i neiskorišćenog zemljišta“.

Aktivisti nisu ušli u zonu visoke bezbednosti koja se pažljivo nadgleda i u kojoj su smešteni reaktori, okruženu visokom ogradom, alarmima i čuvarima, preneo je AP.

Policija u Ringhalsu danas je saopštila da je zadržala četvoro aktivista zbog upada na tuđi posed, kao i da je većina od 18 aktivista koji su juče zadržana danas puštena.

Švedska ima 10 nuklearnih reaktora u tri nuklearne elektrane – Ringhalsu, Forsmarku i Oskarshamnu, koje obezbeđuju gotovo polovinu električne energije u zemlji.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZLVyZeHGB-Q]

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar