Grocka: Zmaj sprečio ekološku katastrofu!

Nepoznata osoba ukrala ventil sa rezervoara za mazut, zbog čega je on iscureo i izlio se u reku Gročicu, stigavši i do Dunava.

ff
Izliveni mazut u Gročici

Zarad sto evra, koliko može da zaradi za ventil koji je ukrao sa rezervoara u kom se skladišti mazut, nepoznata osoba izazvala je ekološku katastrofu u Grockoj! Mazut je iscureo i izlio se u reku Gročica, a stigao je i do Dunava!

ff
Direktor „Plantaže“ Žarko Radenović na licu mesta

Incident se dogodio juče jedan sat posle ponoći, kada je nepoznata osoba upala u krug preduzeća “Plantaže”. Nakon što je skinula ventil sa rezervoara mazutni mulj je počeo da puni betonski bazen oko rezervoara, a potom se kroz pukotine izlio u reku. Direktor “Plantaže” Žarko Radenović potvrdio je da je do izlivanja mazuta došlo zbog lopova i dodao da u saradnji sa vatrogascima i nadležnim komunalnim službama rade na sanaciji oštećenja i terena.

gg
Rezervoar sa koje ge skinut ventil

– Vatrogasne službe stigle su odmah po pozivu, a takođe su došle i ekipe iz Rafinerije koje rade na čišćenju kanala i sprečavaju oticanje taloga ka Dunavu – rekao je on.

ff
Predrag Janković Zmaj koji je sprečio katastrofu

Katastrofa većih razmera sprečena je zahvaljući Predragu Jankoviću Zmaju, predsedniku udruženja sportskih ribolovaca, koji je čamcima blokirao mulj koji je išao ka Dunavu, a potom sa vatrogascima nabio drveni klin u rupu rezervoara i tako zastavio dalje istakanje mazuta.

– Oko jedan sat iza ponoći osetio sam miris nafte. Krenuo sam tragom tog mirisa i stigao do fabrike “Plantaže”. Odmah sam obovestio policiju i vatrogasce – kaže Janković koji je i potpredsednik dobrovoljnog vatrogasnuog društva.
ff
Čišćenje reke

– Ušao sam u bazen pun mazutnog mulja pokušavajući da drvetom zapušim otvor iz koga se izlivao. Ubrzo su stigli i vatrogasci koji su mi u tome pomogli, a zatim sam sa ljudima iz sportskog udruženja čamcima postavio barijeru kako bi sprečio da mazutni mulj dospe u Dunav – ispričao je vidno umoran Janković.

ff
Sprečena katastrofa

Načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić izjavila je da da je mala količina mazuta otišla u Dunav, ali je istakla da je ova reka očišćena. Ona je dodala da se mazut odlio u Gročici u dužini od kilometar i po.

– Srećom, u pokvarenom rezervoaru nisu bile velike količine mazuta – dodala je ona.
Stručnjaci NIS-a rade na sprečavanju zagadjenja Dunava
Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da njene stručne ekipe rade na sanaciji posledica izlivanja mazuta u rečicu Gročicu koja se uliva u Dunav na teritoriji opštine Grocka.
„NIS je poslao četvoročlanu ekipu specijalista zaposlenih u Bloku Prerada u okviru Rafinerije nafte Pančevo da saniraju posledice izlivanja mazuta iz rezervoara u krugu napuštene fabrike u Grockoj“, navodi se u saopštenju.
Izlivanje mazuta iz rezervoara desio se rano jutros u fabrici za preradu voća u Grockoj koja je deo preduzeća u restrukturiranju Voćarske plantaže.
Iz NIS-a su precizirali da je na mesto izlivanja upućen čamac i uređaj sa svojevrsnim češljevima kojima se sa površine vode skidaju ulja i masnoća, upijajuće krpe, disperzanti i specijalna sorbiks barijera, koja sprečava dalje širenje mazuta kroz rečni vodotok Dunava.
Istaknuto je da je brzim i efikasnim delovanjem NIS-ove ekipe stručnjaka sprečen ekološko zagadjenje širih razmera, jer je pretila opasnost od kontaminacije vode, vodotoka i okolnog zemljišta.

1 Comment

Ostavite komentar