Hrvatska: Poznata naučnica zahteva obustavu vakcinisanja dece!

Rasprava o prisilnom cijepljenju djece u Hrvatskoj opet se zakuhtala. Ovaj put (kao i prošle godine) širi se priča kako djeca umiru od ospica. Ministar Kujundžić je rekao kako liječnici ne smiju odbiti liječiti necijepljenu djecu ali je za HRT izjavio kako podupire obavezno, odnosno prisilno cijepljenje. 

 vakcinacija-ukidanje

Zbog toga vam prenosimo krik hrvatske znanstvenice Lucije Tomljenović:

Lucija Tomljenović doktorirala je biokemiju i trenutno je postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Britanska Kolumbija. Njezino istraživanje usredotočeno je na objašnjavanje mehanizama kojima cjepiva i njihovi adjuvansi (kemijski dodaci cjepivima) mogu izazvati neurološke i autoimune bolesti. Također radi na razvijanju novih protokola temeljenih na biomarkerima koji bi omogućili utvrđivanje moguće povezanosti ozbiljnih, štetnih pojava nakon cijepljenja sa samim cijepljenjem. Ova odlučna znanstvenica još je 2013., poslala  pismenu poruku potpore ukidanju prisilnog cijepljenja djece u Hrvatskoj po uzoru na ostale demokratske zemlje u zapadnom svijetu. No, od tada do danas, stanje se drastično pogoršalo. I pritisak na roditelje je nenormalan, i diktaturan!

– Argument prisilnog cijepljenja uz prijetnju novčane kazne nema nikakvu znanstvenu ni etičku bazu. Sasvim je sigurno da cjepiva kao i svi ostali lijekovi mogu prouzročiti štetne reakcije. U određenom postotku djece, nuspojave su vrlo ozbiljne.

Današnja medicinska znanost ne može sa sigurnošću utvrditi koji pojedinci spadaju u rizičnu skupinu kod koje cjepiva mogu izazvati takve ozbiljne nuspojave. Jedan razlog toj nepoznanici je činjenica da su se kroz povijest cjepiva rutinski testirala na isključivo zdravim osobama. Naime, osobe i djeca kod kojih postoje određene kontraindikacije se rutinski isključuju iz procesa testiranja koje prethodi licenciranju cijepiva.

Činjenica je da cjepiva nisu bezazlena i da sva djeca neće jednako reagirati na sva cjepiva. S tim u vezi, u potpunosti podržavam ukidanje prisilnog cijepljenja u Hrvatskoj po uzoru na ostale demokratske zemlje u zapadnom svijetu. Također, podržavam bolju edukaciju o mogućim nuspojavama cjepiva. Unatoč tome, javne zdravstvene mjere u Hrvatskoj i dalje zaostaju u dobu inkvizicije. Trebalo bi biti svima jasno da uistinu dobrom proizvodu nisu potrebne totalitarne i radikalne mjere da bi se pučanstvo tobože “uvjerilo” u njihovu “neupitnu” dobit – apelira uspješna hrvatska znanstvenica, Lucija Tomljenović koja je u jednom razgovoru još dodala.

-Prvo, svi lijekovi nose rizike od neželjenih posljedica. Budući da cjepiva predstavljaju posebnu kategoriju lijekova koji se naširoko daju zdravim pojedincima, a za zaštitu od bolesti kojima pojedinac možda nikad neće biti izložen, tolerancija na nuspojave je vrlo mala.

Zapravo, Američka savezna agencija za hranu i lijekove (FDA) slaže se s tim i pažljiva procjena rizika u odnosu na korist nužna je prilikom odlučivanja treba li nekog cijepiti ili ne. Ukidanje roditeljskog prava na izuzeće pri cijepljenju djece dovest će osjetljive, ali inače zdrave pojedince do povećanog rizika od ozbiljnih neželjenih reakcija na cjepivo.

Takav ishod trebao bi nas zabrinuti, s obzirom da su u znanstvenoj literaturi jasno opisane ozbiljne neželjene reakcije na cjepiva kod djece, kao što su smrti, trajna neurološka oštećenja i autoimune i upalne bolesti koje za posljedicu imaju invalidnost. Značajno je da su se epileptični napadi, febrilne konvulzije i smrti događale nakon rutinskog cijepljenja čak i kod djece i pojedinaca koji nisu ranije bitnije pobolijevali, a u nekim je slučajevima utvrđena izravna uzročna veza između cijepljenja i ozbiljne neželjene reakcije, rekala je Tomljenović i još dodala medicinska etika nalaže da se cijepljenje izvodi uz potpuni informirani pristanak cjepljenika. To znači objektivno otkrivanje svih poznatih i predvidivih koristi i rizika cijepljenja. Način na koji često razne zdravstvene službe promiču cjepiva za djecu daje naslutiti da se takve informacije ne daju na temelju najboljih dostupnih podataka, već na temelju nedokazanih i neodrživih pretpostavki kako o sigurnosti, tako i o učinkovitosti cjepiva. Poznato je da se ozbiljne neželjene posljedice rutinskih cijepljenja, uključujući smrti, trajna neurološka oštećenja i autoimune i upalne bolesti, događaju kod djece i odraslih pojedinaca koji nisu prije toga imali bolesti. Legislativa koja uskraćuje pravo na odbijanje ili koja izbjegava pravo na informirani pristanak nije niti etična niti temeljena na znanosti”, naglasila je hrvatska znanstvenica.