Intervju: Irena Živković, žena koja se bori za zdraviji Bor

Nedavni ekološki protesti u Boru iznedrili su liderku ekološkog bunta u tom gradu koji važi za crnu tačku na mapi Evrope zbog enormnog zagađenja vazduha. O situaciji koja je iznudila organizovanje protesta i prerastanje neformalnog pokreta u institucionalni vid borbe kroz ekološku NVO Eko East, razgovarali smo sa liderkom protesta Irenom Živković.
Irena Zivkovic

Recite nam nešto o protestima Borana zbog enormnog zagađenja?

Ekoloski protesti u Boru nailaze na dobar odziv gradjanstva i u stvari predstavljaju “ otvaranje Pandorine kutije“. Glasno i javno pricanje o zagadjenju u Boru, o cemu se vec dugo cutalo, pocinje da povlaci za sobom i druga pitanja- ekonomiju i politiku. Deo uprave RTB-a i deo Sindikata RTB- a staje na stranu naroda i ustaje javno protiv odluka rukovodstva RTB-a. To u malom gradu kao sto je Bor, dovodi do podele, kao i do raznoraznih pretnji po javnim preduzecima, a sve u cilju sabotiranja protesta. Organizatori protesta bivaju onemoguceni da dobiju podatke od javnog znacaja od institucija merodavnih da ih izdaju. Takodje nailaze na totalnu blokadu u prvom redu lokalnih, a zatim i svih ostalih medija. Svoju kampanju usredsredjuju na internet i drustvene mreze, kao jedini nacin informisanja javnosti. Otud i potreba za formiranjem Udruzenja, koje ce moci sa vise prava da deluje u odnosu na prethodnu grupu gradjana.

Ekološki protest u Boru

Kako se rodila ideja o pravnom uobličavanju protesta i formiranju ekološke NVO na čijem ste čelu?

Eko East je formiran kao posledica protesta pod parolom “ Ne cutim jer imam decu. Branimo buducnost Bora“. Ta parola i jeste kljucna ideja Eko Easta- davanje mogucnosti “ malom coveku“, obicnom gradjaninu da javno podigne svoj glas, da postane vidljiv u ocima drzave, da izbori svoja osnovna prava- u ovom slucaju svoje pravo na zdravlje, a dodala bih i povrati svoje dostojanstvo i snagu svoje reci.

Šta je smisao osnivanja NVO Eko East?

Iako je osnovano u cilju kvalitetnije borbe protiv zagadjenja, Eko East usvaja Statut sa ciljevima i zadacima sirokog spektra, smatrajuci da je to potreba grada. U okviru ciljeva se pored unapredjivanja u oblasti ekologije, sirenja ekoloske svesti, morala i pogleda na svet, pojavljuju se i ciljevi ocuvanja duhovnog nasledja, kulturno-istorijskih spomenika, organizacija humanitarnog rada i zastita opstih prava dece i lica sa posebnim potrebama.  Medju prvim aktivnostima Udruzenja, organizuju se tribine- prva pod nazivom „Efekti aerozagadjenja na zdravlje ljudi“, ucesnici tribine bivaju strucni lekari iz zdravstvenih ustanova u Boru. Tribina nailazi na dobar odziv gradjanstva, ali takodje na bojkot Narodne biblioteke, pod pritiskom Opstine i rukovodstva RTB- a Bor. Zbog onemogucavanja odrzavanja tribina u prostorima predvidjenim za to ( biblioteka, sale Doma kulture) udruzenje se fokusira na Media centar, press centar, kao mesto odrzavanja daljih tribina. Zakazuje dalje tribine gde ce ucestvovati poslanici parlamenta odredjeni za ekologiju. Eko East takodje uzima ucesce „Zelene stolice“ u Skupstini Srbije, ucesce u radu Odbora za zastitu zivotne sredine u Skupstini Srbije i priliku obracanja poslanicima evropskog parlamenta. U okviru svojih aktivnosti radi na pripremi cetvrtog protesta, kao i na povecanju aktivnog clanstva.

Kakav je odziv Borana na pojavu Eko East organizacije?

Eko East nailazi na dobar prijem kod gradjana i oznacava se kao nesto preko potrebno gradu. Udruzenje koje je vrlo mlado i tek u razvoju nailazi na masovno uclanjenje gradjana Bora. Osnivaci Udruzenja najvisi akcenat stavljaju na aktivne clanove. Planiraju se i organizuju tribine po selima Opstine Bor i po mesnim zajednicama u gradu. Najveci problem predstavlja nemogucnost informisanja javnosti, usled medijske blokade.

Irena Živković

Kako su lokalni i oni drugi mediji pratili proteste i dešavanja u Boru?

Od prvog dana ekolosko protestni skupovi nailaze na medijsku blokadu. Kao jedini nacin informisanja javnosti prepoznaje internet i drustvene mreze, gde nailazi na dobar odziv ekoloskih stranica, web novina i slicno. Nakon vec drugog protesta medijska blokada polako posustaje, mada ne potpuno. Al Jezzera Balkan, N1, B92, nedeljnik Vreme, a zadnjih dana i ekoloska rubrika RTS-a prilaze i govore o protestima u Boru i o novoformiranom udruzenju. Lokalni mediji i dalje bojkotuju svaku akciju Udruzenja.

Šta planirate u narednom periodu?

U daljim planovima Eko Easta su naucne tribine, obavestavanje i edukacija gradjanstva, sudelovanje u skupstinskim desavanjima, organizovanje sledecih protesta, rad na pozitivnom imidzu grada, organizovanje humanitarnih akcija, saradnja sa slicnim organizacijama.

BIOGRAFIJA

Irena Zivkovic, rodjena u Boru, 1979. Završila je gimnaziju „Bora Stankovic“ u Boru i Visoku skolu strukovnih studija u Pirotu, odsek vaspitaca. Samohrana je majka dva deteta, u pokusaju da se afirmise kao pisac i novinar. Septembra 2015-te organizuje gradjanske ekolosko protestne skupove u Boru, usled prekomernog zagadjenja poslednjih meseci. Na protestima stavlja akcenat na projekat Vlade Srbije „Nova topionica“ i poziva gradjanstvo da svojim istupanjem alarmira drzavne organe. Neazurnost i nefukcionisanje drzavnih organa, kao i nesposobnost rukovodstva RTB-a Bor, navodi  na dalje odrzavanje protesta. Protesti nailaze na blokadu medija, kao i blokadu drzavnih institucija merodavnih za podatke o zagadjenju i podatke o oboljenjima i smrtnosti u Boru,sto i dovodi do ideje formiranja nevladine organizacije Eko East, radi kvalitetnije borbe.