Intervju: Nikola Lazarević,predsednik partije ZORA (Zeleni Održivi RAzvoj)

Partija ZORA (Zeleni održivi razvoj) koja deluje u Republici Srpskoj jedna je od onih političkih subjekata koji svakog dana sve više predstavljaju ozbiljan politički faktor u Bosni i Hercegovini. Zelena ideja u BiH i pored aktuelnih dešavanja i teškoća u funkcionisanju države stiče sve više pristalica. O razvoju zelene ideje, ekološkoj situaciji u BiH i mnogim drugim ekološkim temama pričamo sa predsednikom partije ZORA, g. Nikolom Lazarevićem

Nikola Lazarević ZORA

ZELENE NOVINE: Kakva je ekološka situacija u Republici Srpskoj i BiH federaciji kao celini?

LAZAREVIĆ: Ekološka situacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH po našoj procjeni je na prijeratnom nivou, odnosno više nego loša po svim segmentima, od zagađenja vazduha, zagađenosti vodotokova, zagađenosti zemljišta i gubitka preko 50% izvora pitke vode zbog nekotrolisane sječe šume u izvorišnim zonama- zločinu nad resursom koji je ekološki stub zdrave države i ekonomski, resursom koji je na ovoliku sječu( krađu preko 2,5 milijardi evra) samo u Republici Srpskoj, mogao zaposliti sve nezaposlene i rješiti dugoročno sve ekološke probleme u svakoj lokalnoj zajednici.

Znači da se od rata do danas nije pozitivno promijenio odnos prema životnoj sredini, naprotiv.

Danas kad sve zemlje grade svoju privredu bazirajući je na zaštititi i kontrolisanom korišćenju prirodnih resursa za ODRŽIVI RAZVOJ-ZELENOJ EKONOMIJI, u Republici Srpskoj samo dva grada imaju na donjoj granici tolerancije riješen sistem otpadnih voda, nasipi kao brana od poplava se tek sad počinju stidno graditi zbog katastrofalnih poplava prošle godine koje su načinile deset puta veću štetu nego što bi koštao kompletan sistem odbrane od poplava, nemamo praktično ni u jednom gradu i regiji riješen sistem odlaganja otpada-deponija po evropskim standardima.

Šume i rijeke su često deponije otpada, reciklaža je u povoju, mada napredne zemlje imaju oko 70 % sirovina dobijenih reciklažom, uništavaju se bezočno riječna korita kroz nekontrolisano korišćenje šljunka i koncesije na minicentrale,isplative centrale na narodnoj imovini samo pojedincima, koje zbog sječe šume i kopanja obala rijeka izazivaju velika klizišta i ugrožavaju prilikom poplava stanovništvo i naselja nizvodno od tog zločina nad prirodom.

Drugim riječima, Republika Srpska i federacija nemaju jasan strateški prilaz rješavanja zdrave životne sredine, ne koriste se fondovi EU iz ove oblasti koji su dostupni BiH na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, apsolutno se nema plan rada, razvoja i obrazovanja na osnovu raspoloživih resursa prilagođenih teritoriji, ljudskim potencijalima, postojećoj privredi i kapacitetima za privredu u zatvorenim, nekad razvijenim industrijskim kompleksima.

Sve je to plod nedemokratskih i nacionalno neodgovornih partija na vlasti posle građanskog rata u BiH.

ZELENE NOVINE: Mapirajte „crne tačke“ u BiH i glavne zagađivače

LAZAREVIĆ: Svakako da je Zenica zbog željezare i uveliko zagađene rijeke Bosne najcrnja tačka.
Skoro sve veće rijeke su zagađene zbog otpadnih voda i drugog otpada koji se baca u njih i njihove pritoke, naravno da je i zemljište jako ugroženo zbog često nekotrolisanog bacanja raznih vrsta otpada, zbog neadekvatno rješenih deponija gdje se odlaže otpad u svim opštinama, kao i od otrovnih nanosa koje poplave svake godine izbace na hiljade hektara obradive zemlje.
Kakav je odnos države prema životnoj sredini u BiH?

ZELENE NOVINE: Kakav je odnos države prema životnoj sredini u BiH?

LAZAREVIĆ: Sve je rečeno kroz gore nevedene činjenice, apsolutno se ne vodi računa, kako o zdravoj životnoj sredini, tako i o biološkom opstanku stanovnika, vlada neviđen nemoral, pljačka i uništavanje prirodnih resursa, ministarstva su tu da daju dozvole za stvari koje u Evropi, ne da se vode krivični postupci protiv neodgovornih službenika, nego se prvo šalju na psihijatrijsko posmatranje, inspekcije služe za pokrivanje tih udruženih zločinačkih bandi…

ZORA

ZELENE NOVINE: Kakva je saradnja ZORE sa drugim partijama i ko bi mogao biti njen eventualni koalicioni partner na izborima?

LAZAREVIĆ: Mi smo kao partija-pokret zelene orijentacije relativno mlada organizacija.
Imamo ideju, program i viziju kako treba i može da se uredi Republika Srpska, znači ekološki 100% čista i ekonomski održiva zajednica u kojoj žive svi građani po uzoru na zemlje alpskog regiona i Skandinavije, sve to je realno izvodivo za dva četverogodišnja ciklusa primjene našeg avangardnog programa baziranog na resursima, teritoriji, i ljudskim potencijalima.

Znači, želimo i možemo promijeniti Republiku Srpsku, usput i Federaciju, to svakodnevno namećemo i uspjećemo sigurno, niko nikad nije pobijedio ideologiju, ideju i viziju pametnih i humanih ljudi.

Nažalost ni jedna parlamentarna partija u Srpskoj nikad nije ozbiljno prihvatilo našu iskrenu ponudu za saradnju na osnovu programa, nisu htjeli da se u osnovi pristupi promjeni ponašanja i poslovnog razmišljanja, znači da nas nisu namjerno ozbiljno „shvatili“ jer smo im brana poslednjem zločinu koji čine, to su koncesije i rasprodaja prirodnih resursa Republike Srpske bez obzira na tragične ekološke i ekonomske posljedice.

U Srpskoj i BiH nema drugih zelenih partija, zato i nemamo saradnju sa srodnim partijama.

Mi smo ustvari jedina ozbiljna partija zelene orijentacije u Srpskoj i BiH.

U Federaciji je postojala Evropska ekološka partija E5 koja se raspala zbog sukoba unutar rukovodstva, ondosno ubačenih elemenata iz reda nacionalističke i fundamentalističke SDA, partije bošnjačkog naroda koja tamo sve kontroliše.

Što se tiče Republike Srpske, imamo odlične odnose sa ekološkim, ribarskim i drugim udruženjima, nažalost tzv.velike partije već na lokalu onemogućavaju razvoj civilnog društva, odnosno aktivniji rad takvih udruženja zbog opasnosti širenja svijesti kod građana, što im ne odgovara zbog pljačke, šuma, zemljišta i izdavanja koncesija, naročito na vodene resurse, čime je Republika Srpska dosta bogata.

Primjer uspješne saradnje ZORE i ekoloških udruženja je zaustavljanje izgradnje pet minicentrala, zločina na rijeci Sutjesci i Hrčavki od strane energetskih lobija.

Zločina nad najljepšim nacionalnim parkom u Evropi,odnosno spašavanje rajske doline , čuvene prašume Perućice i ostalih prirodnih ljepota ovog bisera Republike Srpske i srpskog naroda.

Moram da se pohvalim i velikim uspjehom ZORE koja je u saradnji sa našim počasnim predsjednikom Emirom Kusturicom zaustavila istorijski zločin u Višegradu i regiji koji bi donijelo iskopavanje rude nikla koju su bitange dogovorile sa firmom sestre Mila Đukanovića.

Veliki posao za građane i popularnost smo stekli zaustavljajući dovoz otrovnog hemijskog otpada na Sarajevsko-romanijsku regiju iz firme PREVENT Visoko, koja je rađena u saradnji lokalnih vlasti, ološa iz Visokog i tzv. biznismena sa veoma opasnom prošlošću.

ZORA je prepoznata, svi strepe od svake moje kolumne, od svakog saopštenja za javnost, idemo dalje.

Mi smo danas jedini poželjni partner svima, imamo ideju i program, nekompromitovane ljude i medijsku popularnost kroz iskreno i hrabro djelovanje u društvu, koje je sve, osim demokratsko i pravno.

Za iduće lokalne izbore ćemo morati naći jakog strateškog partnera na programskoj osnovi,imamo nažalost loše iskustvo sa samostalnim nastupom, pošto u Srpskoj još uvijek ne radi dovoljno svijest naroda, izbori se kupuju, kradu glasovi zbog potkupljenih članova izbornih komisija, sve se to nažalost prihvata normalno od strane običnog čovjeka.

Da bi nove ideje i ljudi prošli sa svojom pričom, da bi ZORA ušla u parlament, da bi mi počeli donositi i provoditi Zakone kao sve normalne evropske zemlje koje su neviđeno napredovale upravo ulaskom zelenih u skupštine, ma koliko bili veći rodoljubi, ostvareni privrednici i borci,kao što je to slučaj sa našim ljudima, trebaju nam velika sredstva da bi se održala partijska infrastruktura, trebamo podršku medija koje kontrolišu „veliki“, treba uvjeriti narod da smo rodoljubi, da donosimo toliko tražene promjene, da smo sposobniji i pošteniji od bitangi koji ih pljačkaju već dvije decenije.

Nažalost teško ide, to je hobotnica, odnosno sprega, političkih lihvara, uvoznih, energetskih i drugih lobija, često uvezanih sa pojedinim dijelovima međunarodnih predstavnika koji takvo ponašanje tolerišu zbog ličnog i nekih drugih interesa.

Nije svakome stalo da se Republika Srpska razvije i stabilizuje, zato im odgovaraju korumpirani političari koje mogu ucijeniti kad hoće, odnosno da mogu zajedno sa novopečenim milionerima arčiti narodne-prirodne resurse i praviti međunacionalne tenzije po potrebi.

ZELENE NOVINE: Kakva je saradnja ZORE sa zelenim partijama u regionu?

LAZAREVIĆ: Nismo imali do sada saradnju sa drugim zelenim partijama u regionu.Nadam se da ćemo u narednom periodu sarađivati mnogo jače u postizanju zajedničkih  ciljeva.

Raduje nas i veoma velika popularnost ORAH-a-održivog razvoja Hrvatske, partijom pokretom sa sličnim programom na ODRŽIVOM RAZVOJU.

Sa njima takođe uskoro počinjemo saradnju na regionalnom nivou, naročito iz oblasti prekogranične saradnje i korišćenja fondova EU za te namjene.

Naš cilj je da uskoro postanemo član EGP, saveza zelenih partija Evrope, što bi imalo veliki pozitivan efekat na samu Republiku Srpsku i BiH.

Naše članstvo u toj grupaciji zelenih partija je ključ koji otvara vrata lobiranju na afirmaciji naše države, kao i korišćenju fondova i povoljnih kredita iz oblasti ekologije, poljoprivrede i turizma.

Na tom našem putu svakako očekujemo nesebičnu podršku ORAH-a, EGP maksimalno podstiče regionalnu saradnju, upravo kroz našu poznatu krilaticu, „misli globalno, djeluj lokalno“.

Suviše smo mi svi u Evropi,pa i u ove tri države povezani, suviše imamo zajedničkih problema da bi samostalno mogli djelovati,usput očekujući podršku najuticajnije grupacije zelenih u Evropi, pa i svijetu.

ZELENE NOVINE: Kakve aktivnosti planirate u budućnosti u cilju popularizacije partije i ekoloških postulata?

LAZAREVIĆ: U narednom periodu nam predstoji rad na terenu u primremi lokalnih izbora iduće godine, uskoro slede pregovori sa mogućim strateškim partnerom koji mora biti snažna parlamentarna partija, upravo zbog toga što će na osnovu sporazuma moći djelovati u republičkom parlamentu zastupajući naše interese, dok ne postanemo parlamentarna partija.

Naravno da je interes obostran, svi su sve probali, ostala je još naša ideja zapsolutne zaštite prirodnih resursa i program ODRŽIVOG RAZVOJA za razvoj strateških grana privrede na osnovu kontrolisanog korišćenja i revitalizacije resursa u Republici Srpskoj.

Veliki žele da pridobiju onu polovinu birača koja ne izlazi na izbore, kao i one razočarane u njihov dosadašnji rad.

Jedina šansa zbog dosadašnjih rezultata im je da se preko naše priče „preperu“, što ćemo im omogućiti samo uz strogo poštovanje sporazuma i programa koji se narodu mora znati prezentovati da bi dobio podršku, kao i provesti u navedenim rokovima, ako nas građani podrže, u šta apsolutno ne sumnjam ako partner bude iskren.

To još niko nije uradio za 20 godina lažne demokratije u Republici Srpskoj, mi smo spremni za radikalne promjene, spremni smo da ponudimo narodu NOVI NAČIN POSLOVNOG PONAŠANjA I STRATEŠKOG RAZMIŠLjANjA O BUDUĆNOSTI, drugi znaju iz dosadašnjeg našeg rada, da se kod nas riječ drži, da mi živimo i radimo za ideju i ideale o normalnom životu, ko je na to spreman, dobro je došao u novo vrijeme.

ZELENE NOVINE: Vaša poruka za kraj?

LAZAREVIĆ: Poruka naša je veoma prihvatljiva svakom čovjeku bilo gdje da živi, kojoj vjeri, ili naciji da priipada.

Organizovali smo se kao skup ostvarenih, nekompromitovanih humanih ljudi i volontera iz Republike Srpske, ljudi koji su kroz udruženja građana godinama pokušavali da utiču na vlasti i promjenu njihovog odnosa prema životnoj sredini.

Koliko smo mogli svojim akcijama i edukativnim djelovanjem, pokušali smo uticati na građane da misle gdje i kako žive, šta rade sebi i drugim, te da je svaka kap vode, grumen zemlje, i komad kamena koji mi uživamo, doslovce nama neko ostavio u mnogo boljem stanju, da smo mi dužni to popraviti i sačuvati, te ostaviti to našoj djeci, upravo po onoj čuvenoj krilatici, „da mi nismo ovu zemlju naslijedili, nego posudili od potomaka“

ZORA – Zeleni održivi razvoj je partija-pokret, pravni i programski nasljednik Ekološke partije RS, partije koja je počela svu ovu priču sa istim ljudima, ali smo zbog zbog jasne poruke iz imena ZORE htjeli narodu dati do znanja da mi nismo skup samo tamo nekih ekologa koji protesatuju zbog zagađene životne sredine, naprotiv.

Kroz našu deklaraciju 5. oktobra prošle godine, kada smo i promijenili ime u ZORU, jasno smo htjeli dati svim građanima i političkim faktorima do znanja da idemo do kraja po svaku cijenu, da smo mi skup odgovornih ljudi koji mogu očistiti, zaposliti i moralno povratiti časni, kroz rat napaćeni,posle rata poniženi i opljačkani narod u Republici Srpskoj.

Istorijski momenat i specifičnost političke scene u Republici Srpskoj, odnosa koji se reflektuju kao eho djelovanja političkih partija iz Federacije,partija i vjerskih fanatika koji u većini slučajeva nisu prijateljski naklonjeni prema Republici Srpskoj, iziskuje ovako čvrst, nacionalno odgovoran, ali i jako konstruktivan stav po pitanju poštovanja svih građana u BiH.

Sigurni smo da u novom vremenu možemo mnogo učiniti na jedinstvu svih građana Republike Srpske oko zajedničke, spasonosne i humane priče ZORE, te da smo mi taj kohezioni faktor koji može donijeti nove odnose između Republike Srpske i Federacije, kao i istinsko pomirenje naroda u BiH, naročito ključnog odnosa za rad i razvoj, odnosa srpskog i bošnjačkog naroda.

EKOLOŠKO RIBARSKI CENTAR
EKOLOŠKO RIBARSKI CENTAR

BIOGRAFIJA

Nikola Lazarević rođen je 26.06.1959.godine u Sarajevu, živi i radi u Palama, pravnik, oženjen, otac dvije odrasle kćerke.

Čovjek sa nagomilanim životnim i radnim iskustvom u privredi i kroz razne djelatnosti volonterski.

Kao ostvareni privrednik izgradio dvije zadužbine u Palama,posebno ponosan na izgradnju EKOLOŠKO RIBARSKOG CENTRA u podnožju Jahorine, regionalnoj atrakciji koja ima više sadržaja, kroz nesebične donacije pomagao rad sportskih i kulturnih udruženja, stipendirao desetine studenata i srednjoškolaca.

Kao predsjednik ekološkog društva od 1987. godine vodio niz akcija na zaštiti životne sredine, izgradnji kapitalnih infrastrukturnih projekata uz pomoć stranih i domaćih donatora.

Kao čovjek koji se nikad ne predaje osnovao sa grupom istomišljenika Ekološku partiju Republike Srpske odnoso ZORU.

Danas kao medijski poznata ličnost, koristi svaku priliku da program i ideju ZORE predstavi u realnom okviru, da nametne drugim političkim subjektima, udruženjima građana, intelektualcima i medijima potrebu da se svi okrenu ovoj spasonosnoj priči i programu.

Kao čovjek koji nikad ni jedan posao nije ostavio nezavršen, siguran je da će ubrzo ZORA kao partija zelene orijentacije postati parlamentarna, da će promijeniti Republiku Srpsku, te da će san o zdravoj naciji i državi u kojoj narod živi kulturno i srećno biti ostvaren na ponos svih onih koji su se mnogo toga odrekli za ovu ideju, pri čemu su stekli mnogo prijatelja ali i neprijatelja, među onima koji su na uništavanju rijeka, zemljišta i izvora pitke vode i pljački prirodnih resursa stekli nezamislivo veliko bogastvo.