IZBORI U BIH I REPUBLICI SRPSKOJ: Milorad Dodik APSOLUTNI FAVORIT!

Nešto manje od 3,3 miliona birača s pravom glasa moći će glasati na 5.903 biračka mesta na devetim po redu opštim izborima u BiH, a Milorad Dodik i njegova partija su apsolutni favoriti.

O tome ko će voditi entitete Republiku Srpsku i Federaciju BiH i ko će biti vlast na zajedničkom nivou u institucijama BiH, danas odlučuju građani na devetim po redu opštim izborima koji se održavaju u ovoj zemlji.

Oko 3,3 miliona birača, što je po mišljenju mnogih sporan podatak jer prevazilazi čak i broj žitelja u toj zemlji, biraće tri člana Predsedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tri kandidata za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poslanike za Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH i kantonalne skupštine.

Ipak, utakmica koja se prati s najvećom pažnjom jeste izborna utrka za predsednika RS. Neka istraživanja daju podjednake šanse kandidatima dva suprotstavljena bloka – Miloradu Dodiku i Jeleni Trivić.

Pored nekolicine kandidata manjih partija, građani biraju i srpskog člana Predsedništva BiH, a u najužem izboru su Mirko Šarović i Željka Cvijanović, koji su takođe nominovani od strane konkurentskih političkih blokova.

Neizvesno je i da li će Denisu Bećiroviću, kandidatu opozicije u Federaciji BiH, poći za rukom da ubedi birače da je bolji izbor u odnosu na Bakira Izetbegovića, kandidata iza koga stoji jaka stranačka infrastruktura i porodični pedigre, ali i podrška Islamske zajednice BiH.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović naveo je na konferenciji za novinare da pravo glasa ima 3.277.490 redovnih birača, 6.124 birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, 15.086 birača koji imaju status raseljene osobe, a glasaju lično, 63.264 birača koji glasaju putem pošte, te 6.702 birača koja glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

„Od ukupnog broja birača, njih 14.222 nalaze se na spisku za glasanje putem mobilnog tima”, rekao je Arnautović.

Na glasačkim listićima ove godine nalazi se 127 političkih subjekata, i to 72 političke stranke, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata, i to za Predsedništvo BiH 10 kandidata, za Predstavnički dom parlamenta BiH 752, Skupštinu RS 1.429 kandidata, Predstavnički dom parlamenta FBiH 1.230 kandidata, za predsednika i potpredsednike Srpske 31 kandidat i Skupštine kantona u FBiH 3.806 kandidata. Izbore će pratiti više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Građani s pravom glasa moći će glasati na 5.903 biračka mesta, od kojih je 5.418 redovnih, sedam biračkih mesta za glasanje u odsustvu, 105 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Dve ankete koje su se bavile raspoloženjem građana izazvale su najviše pažnje javnosti. Oba istraživanja najveću podršku predviđaju za Dodikovu stranku i Željku Cvijanović kao favorita za mesto u Sarajevu. U samom finišu kampanje Dodik je dobio podršku i od Viktora Orbana, mađarskog premijera koji se video-snimkom obratio biračima u RS s porukom da bi voleo da nastavi saradnju s Dodikom, kog smatra prijateljem i borcem za srpske interese, a Republiku Srpsku doživljava kao „počasnog suseda”. „Bog blagoslovio sve Srbe na celom prostoru Balkana”, naveo je Orban u poruci.

Poruke koje su od strane vladajućeg bloka upućivane biračima jesu da neće pogrešiti ako glas daju proverenim patriotama, a pominjali su se i ekonomski projekti, kao što je garantovanje stranim investitorima stabilno snabdevanje električnom energijom i nepromenjive cene struje u narednih pet godina.

No ovi izbori odvijaju se i pod pretnjom eskalacije političke krize, koja bi mogla da usledi nakon njihovog sprovođenja, ne samo radi toga što su hrvatske partije najavile da prava politička drama tek predstoji ako ne bude rešeno pitanje „legitimnog biranja”, već i zbog toga što je i Dodik najavio da pre bilo kakvih razgovora o formiranju vlasti u organima BiH mora da bude rešena blokada izgradnje gasovoda kroz RS, koja je zaustavljena u Sarajevu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar