Jaša Tomić: Narod ne da dudove!

U Jaši Tomiću revolt zbog orezivanja stoletnih stabala prema Tamišu * Akcija organizovana bez znanja sela, koje je organizovalo dežurstva

Dudovi u Jaša Tomić

Divlja seča stoletnih dudova na šetalištu prema Tamišu, svojevrsnog obeležja Jaše Tomića i značajnog vetrozaštitnog pojasa, razgnevila je žitelje ovog mesta u opštini Sečanj.

Posle burne reakcije, žestokih svađa i razmenjenih teških reči, seča je obustavljena. Od stotinu stabala potkresano je 50. Meštani su listom stali u zaštitu dudova i sada organizuju danonoćna dežurstva. Poručuju da ni po koju cenu neće dozvoliti da se nastavi samovolja pojedinaca. Zbog ekološkog vandalizma odnosno ekocida, nezakonite seče i prisvajanja drvene mase, ističu da očekuju reakciju policije i krivične prijave protiv odgovornih.

– U rukovodstvu mesne zajednice nismo bili obavešteni o seči dudova, niti smo raspravljali o ovoj akciji. Svi smo bili iznenađeni kada smo videli da neki naši sugrađani potkresuju grane, tovare ih na traktore i odvoze kućama – kaže Darko Ivković, predsednik saveta MZ Jaša Tomić.

Objašnjava da se, s vremena vreme i svakih nekoliko godina, organizovalo potkresivanje. Ali, to se radilo u organizaciji MZ i preko opštinskog komunalnog preduzeća, po zakonu nadležnog za održavanje prostora kraj lokalnih puteva.

– Ljudi su navikli da postupak bude transparentan, a potkresivanje da se obavi stručno. Drvo se javno prodavalo, na licitaciji, a sada je to izostalo – kaže Ivković.

Reporter baner gif final

Čovek koji je sve organizovao zove se Milan Kordić. Obavlja funkciju zamenika predsednika SO Sečanj, a na ideju da se drvo besplatno ustupi socijalno ugroženim sugrađanima, došao je zbog teške ekonomske situacije.

– Trebalo je videti kako su srećni išli kućama, pošto su uspeli da obezbede ogrev za zimu. U seči je učestvovalo tridesetak meštana, koji su potkresivanjem nekoliko stabala mogli da obezbede po tri- četiri kubika drveta – kaže Kordić i ističe da ne vidi ništa loše i nezakonito u akciji.

Poziva se i na saglasnost nadležnih opštinskih organa, što mu je dokaz da nije ništa radio na svoju ruku. Odobrenje za seču stiglo je od Jovana Lazića, opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

– Svakih pet do sedam godina dudove je potrebno orezati u takozvanom sanitarnom održavanju, kako ne bi smetali prolaznicima ili ometali saobraćaj. Zbog toga sam izdao saglasnost za sređivanje krošnji – ističe Lazić, navodeći da seča i podela drveta nisu u njegovoj nadležnosti.
OGORČENI I EKOLOZI

Ekolozi iz Jaše Tomića ogorčeni su što je seča dudova obavljena nestručno. Ističu da će morati da prođe puno godina, pa da dudovi ponovo olistaju. Savet MZ takođe podseća da već dugo čeka na odgovor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, povodom zahteva da se vekovni dudovi u Jaši Tomiću stave pod zaštitu. Pedeset potkresanih stabala do daljeg će zaista pružati ružnu sliku.