Jedemo hranu punu otrova!

Zbog velike upotrebe hemikalija toksini se zadržavaju u biljkama, a potom završavaju u našem organizmu

hrana, otrovi, pesticidi, otrov, prskanje,

BEOGRAD – Pesticidi ulaze kroz usta!
– Kupila sam pre dva dana na pijaci jabuke. Kad sam došla kući i probala ih, kao da sam pojela nešto plastično. Strašno je šta se radi s našim voćem i povrćem, ko zna čime se sve prska i šta zapravo jedemo.

Ovo je ispričala Ljiljana P. iz Beograda, koja, kako kaže, strahuje da kupuje na našim pijacama i da time hrani svoju decu, jer u poslednje vreme šta god da je kupila, bilo je čudnog ukusa i mirisa.

Na pijacama u Srbiji mogu se naći razne vrste voća i povrća, što domaćeg, što uvezenog. Lepe crvene jabuke, kruške, paradajz savršenog oblika… Ali ono od čega kupci strahuju je preterana upotreba pesticida. Da bi sve izgledalo kvalitetno, proizvođači često ne vode računa u kojoj meri koriste pesticide, pa se postavlja pitanje da li se otrovi mogu naći u hrani. Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da mnogi poljoprivrednici koriste pesticide bez kontrole.

– Pesticidi se masovno koriste, a poljoprivrednici ne vode računa kad ih upotrebljavaju. Pošto su pesticidi veoma skupi, mnogi koriste iste pesticide i za voće i za povrće, a to nikako ne bi smelo. Treba voditi računa kada se biljke prskaju i kojom količinom hemikalija, a treba misliti i šta će sledeće godine biti posejano na tom zemljištu, jer pesticidi u zemlji mogu ostati i duže od 20 godina. Takođe, jedan od problema je i to što se mnogi kupuju ispod ruke, baš zbog toga što im je cena visoka. Odatle dolazi do problema s deklaracijom – može da se desi da na boci ne pišu svi sastojci koji se nalaze unutra – kaze Đujićeva.

Mnogi stručnjaci skreću pažnju da i, pored toga što se voće i povrće dobro opere, otrovi mogu da se zadrže duboko u biljkama.

Ministarstvo: Kontrola po planu

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da se naši poljoprivredni proizvođači drže preporuka o upotrebi pesticida.

– Cena pesticida nije mala, tako da ih niko ne upotrebljava više nego što treba, a fitosanitarna inspekcija našeg ministarstva vrši kontrole na osnovu godišnjeg plana monitoringa – kažu iz Ministarstva.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar