Korona hara zatvorima Srbije!

Zaražen 31 zatvorenik, a reč je uglavnom o novim pritvorenicima i onima koji su tek započeli sa izdržavanjem kazne.

U svim zatvorima u Srbiji vakcinisano je 36 odsto od ukupno 10.720 osuđenika i pritvorenika, što je skoro 4.000 osoba lišenih slobode. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija naglašavaju da je imunizacija dostupna svim osuđenicima i pritvorenicima koji su izrazili želju da se pelcuju.

– Vakcinacija je brzo organizovana u svim zavodima i za 10 dana su imunizovane sve osobe koje su izrazile želju da se vakcinišu – navode iz uprave i dodaju da su time pokazali jedinstven primer brige o zdravlju osuđenika i pritvorenika i obezbedili im i ovaj vid zaštite koji je dostupan svim građanima Srbije. Vakcinacija će biti nastavljena u skladu sa interesovanjem osuđenika.

I među zaposlenima u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija bio je dobar odziv – više od 40 odsto njih prijavilo se da primi vakcinu, a najveći deo zaposlenih je revakcinisan.

Virus je u pod strogom kontrolom, što pokazuje i podatak da samo 0,2 odsto zatvorske populacije ima pozitivan test.

– U ovom trenutku kovid 19 potvrđen je kod 31 osobe lišene slobode. To je 0,2 odsto od trenutno 10.720 osuđenika i pritvorenika u celom sistemu izvršenja. Virus je otkriven uglavnom kod novoprimljenih kojima je određen pritvor i kod onih koji su započeli izdržavanje zatvorske kazne – kaže Slavica Radovanović, viši savetnik za medije i odnose sa javnošću Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Zaraženi se dobro osećaju, sa vrlo slabo izraženim simptomima ili bez simptoma, a njihovo zdravstveno stanje se 24 sata prati, uz primenu neophodne terapije. Infekcija je otkrivena zahvaljujući antigenskim testovima čiji rezultati stižu za 20 minuta.

– Brzina i pouzdanost ovih testova nam pomaže da odmah reagujemo i izolujemo pristigle zaražene osobe od onih koji se već nalaze u zavodu. Posebno je važno što nam je ovaj preventivni skrining, koji primenjujemo od početka novembra kad se pogoršala epidemiološka situacija u zemlji, omogućio da otkrijemo asimptomatske slučajeve, da ih izolujemo i sprečimo širenje virusa – navodi naša sagovornica.

U celom sistemu izvršenja, kako naglašava, dnevno stiže i na desetine osoba u pritvor ili na izdržavanje kazne i svi su potencijalni prenosioci infekcije. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je zato još u novembru obezbedila 12.000 antigenskih testova, a u međuvremenu još 4.000.

– Na vreme smo prepoznali ozbiljnost situacije i zato smo još u februaru prošle godine uspostavili blisku saradnju sa Institutom „Batut” i lekarima Infektivne klinike KC Srbije kako bismo izradili mere prevencije koje će da sačuvaju zdravlje osuđenika i pritvorenika. Mnogo pre proglašenja vanrednog stanja usvojili smo niz propisa u cilju sprečavanja širenja epidemije i one su na snazi i dalje – navode iz uprave.

Svaki zavod od marta prošle godine ima odvojen deo za izolaciju i lečenje osoba sa simptomima kovida. Zavodski lekari njihovo stanje prate 24 sata i u lečenju primenjuju zdravstveni protokol koji se odnosi na sve građane Srbije.

Isto tako svaki zavod od marta 2020. ima odvojeni deo za karantin za smeštaj novoprimljenih, bilo u pritvor, bilo na izdržavanje kazne. Oni provode 14 dana u karantinu i nemaju kontakt sa onima koja se nalaze u zavodu, kako bi se sprečilo širenje moguće zaraze. I osobe u karantinu su takođe pod nadzorom lekara sve vreme kako bi se blagovremeno reagovalo ukoliko dođe do razvoja simptoma infekcije virusom korona.

Posete se još od maja prošle godine odvijaju uz strogo poštovanje mera prevencije. Obavezno je merenje temperature onima koji dolaze u posetu. Moraju da imaju zaštitnu masku i prolaze kroz dezinfekcione barijere. Za osuđenike i pritvorenike zavodi sami kupuju maske, rukavice i vizire koje oni koriste tokom poseta njihovih članova porodica ili advokata.

Posete branilaca takođe se odvijaju u skladu sa zakonom, bez ikakvih dodatnih ograničenja i uz striktnu primenu propisa koji se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezobarijere, dezinfekciju ruku i korišćenje zaštitnih maski i rukavica. Zatvorenici prilikom posete advokata koriste zaštitnu opremu.

– Uprava je uspela tokom pandemije da sačuva human aspekt izvršenja mere pritvora i zatvorske kazne za sve osobe lišene slobode u zavodima u Srbiji. Njima je od maja omogućeno da ih, uz sve propise prevencije, posećuju članovi porodice, koji su takođe pokazali razumevanje za novonastale okolnosti – naglašavaju iz uprave.

U svim zavodima slede se preporuke koje se odnose na pojačane mere higijene – što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, provetravanje prostorija i produženi boravak na svežem vazduhu. Svi zavodi imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba, posetnih sala i drugih prostorija, a posebno se dezinfikuju i kasete, ormari, telefonske govornice i rešetke.

Ovakvo čišćenje svih prostorija obavlja se više puta u toku dana. Zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske kako u svojim kancelarijama, tako i prilikom obavljanja svih radnih obaveza koje podrazumevaju i kontakt sa osuđenicima i pritvorenicima.

„Skajp” i „Vajber” kao psihološka podrška

– Podsećamo i da je od jula osuđenicima dozvoljeno da putem „Skajpa” i „Vajbera” imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije. Zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku, kako za osuđenike, tako i za njihove porodice. Podsećamo i da je osuđenim osobama dok traju sve ove mere, produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od dva sata koliko je zakonom propisano. Omogućavamo im i češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju jedni za druge – navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar