KORONA OPET „MUTIRALA“: Sve više će rasti broj onih koji će se inficirati koronom!

Poslednjih dana broj zaraženih korona virusom u Srbiji opet raste, a pojedini predstavnici zdravstvenih vlasti najavljuju novi talas već tokom leta. Istovremeno, nekoliko država u Evropi suočava se sa sve većim brojem obolelih pa i hospitalizovanih.

U Srbiji se za sada broj osoba kojima je potrebno bolničko lečenje kao i broj preminulih ne menja značajno, bar prema zvaničnim podacima.

Kakvo nas leto čeka i da li su svi od medija do zdravstvenih vlasti prerano zaboravili na koronu pitanja su koja muče sve ljude u Srbiji.

Sve više će rasti broj građana koji mogu da se inficiraju, mada se zasad pretpostavlja da klinička slika kod novih podvarijanti ne bi trebalo da bude teža u odnosu na prethodne. Ipak, to znači desetine, stotine i hiljade umrlih, iako oni čine mali procenat od inficiranih, uz sve značajnije opterećenje zdravstvene službe, kažu stručnjaci.

Upitan da li se može predvideti šta će se dešavati u Srbiji narednih nedelja na osnovu situacije koja je trenutno u pojedinim evropskim zemljama, on kaže da bi takva poređenja bila pogrešna.

Informacije o pandemiji u javno dostupnim izvorima gotovo da ne postoje, a bilo bi izuzetno značajno da znamo učestalost pojedinih varijanti i podvarijanti i kretanje na nedeljnom nivou, procenat građana koji su stekli imunitet i efikasnost imuniteta, uz brojne druge informacije.

Upravo je razumevanje podvarijanti koje trenutno postaju dominantne jedan od važnih faktora za predviđanje daljeg toka pandemije.

– Da bi se razumeo i predvideo dalji tok pandemije, neophodno je uzeti u obzir tri faktora: uzročnika, osetljivu populaciju i sredinu. Ono što je karakterisalo poslednja dva meseca u Evropi kada je kovid 19 u pitanju je pojava dve nove podvarijante omikron varijante virusa – BA.4 i BA.5, za koje se pretpostavlja da se lakše prenose, odnosno lakše nalaze put da izazovu infekciju u odnosu na prethodne podvarijante, kao i da imaju veću mogućnost da zaobiđu stečeni imunitet, uključujući i onaj na rane podvarijante omikrona – kaže epidemiolog dr Predrag Đurić, ističući da kada je u pitanju osetljiva populacija, sve je više dokaza da i imunitet nakon preležane infekcije, i imunitet nakon (re)vakcinacije vremenom slabi.

Svedoci smo i da je većina vlada, stavljajući interes krupnog kapitala ispred interesa zdravlja građana i podilazeći delu birača pred izbore, prebrzo ukinula većinu ili sve mere.

– Takođe se mora razmotriti davanje četvrte doze vakcine, odnosno revakcinacije kod najstarijih i posebno osetljivih, vakcinisanje i revakcinisanje onih koji to do sada nisu učinili, te ponovno uvođenje pojedinih mera, od kojih bi verovatno najznačajnija bila obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru i obezbeđenje distance na otvorenom – kaže epidemiolog dr Predrag Đurić.

Prema podacima koje je juče objavilo Ministarstvo zdravlja u Srbiji je otkriveno 480 novozaraženih, u bolnicama se nalazi 90 osoba dok je petoro ljudi umrlo.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović ranije je rekao da očekuje novi pandemijski talas u julu, a da niko ne može da predvidi kako će on izgledati.

Podaci nepouzdani

Svetska zdravstvena organizacija u svom poslednjem izveštaju konstatuje da je broj obolelih blago porastao u Evropi za šest odsto, te da je prijavljeno 1,2 miliona novoobolelih. Broj preminulih u istom periodu bio je malo manje od 2,000 što je smanjenje od 26 odsto. Epidemiolog Predrag Đurić međutim upozorava da se odnos prema testiranju promenio, pa se može pretpostaviti da je broj zaraženih koji je registrovan značajno niži od realnog broja.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar