Kovačica: Građani protestovali zbog fabrike otpada,traže Pajtićevu ostavku (VIDEO)

Nekoliko hiljada građana opštine Kovačica izrazilo je danas ogorčenje na protestu zbog namere da se u blizini toga mesta gradi fabrika za preradu opasnog otpada firme „Junirisk“ uz najavu da će nastaviti proteste zbog toga.Predsednik  vojvođanske Vlade Bojan Pajtić javno je  optužen da je primio mito da bi odobrio gradnju „fabrike smrti“ na njivama Kovačice i da bi zbog toga trebao da podnese ostavku na mesto predsednika vojvođanske Vlade.
Kovačica protest
Učesnici protesta su kazali da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine 27. decembra uz urgiranje i preporuku zloglasnog Bojana Pajtića,kojeg direktno optužuju da je tim povodom primio mito,izdao građevinsku dozvolu firmi Junirisk za gradnju sporne fabrike, protiv koje je do sada organizovano više protesta.
Građani su optužili Vladu Vojvodine da je na taj način izvršila i „atak na nacionalne manjine“, pošto su dva slovačka, jedno mađarsko i jedno rumunsko naseljeno mesto u neposrednoj blizini fabrike.
Ocenili su da će izgradnjom fabrike otpada Kovačica biti „sahranjena“, jer je od 2000. godine do danas bez posla ostalo 5.500 radnika, zatvoren je kvalitetan mlin fabrike stočne hrane, uništena poljoprivredna preduzeća, drvna industrija, industrija obuće, građevinska preduzeća.
„Jedina zdrava grana za koju su građani opštine Kovačica mogli da se uhvate je poljoprivreda, a izgradnjom ove trovačnice, u prečniku od 50 kilometara od fabrike Evropska unija neće želeti da kupi nijedan proizvod. Zatrovaće sve oranice južnog Banata“, kazali su građani Kovačice.
Oni su Vladi Srbije poručili ili da spreči otvaranje fabrike otpada ili da otvori onkološki institut u blizini Kovačice, gde će naučnici moći u velikom broju da ispituju ogolele od karcinoma.
Beogradska firma „Yunirisk“ se ne obazire na peticiju i proteste građana i ne odustaje od početka radova na gradnji prve ovakve fabrike u Srbiji. Inače, ova mala opština sa 27.000 stanovnika nema zagađivača ni industrijskog otpada koji bi se eventualno prerađivao.
U elaboratu firme se direktno navodi da će se u Kovačici prerađivati opasni otpad naftne i hemijske industrije, otpadi boja, lakova, kože, obuće, farmaceutske i metalurške industrije.
– „Yunirisk“ planira da opasni otpad prerađuje na 370 metara od prvih kuća Kovačice i na 520 metara od izvorišta pitke vode. Planirano je da se iza fabrike „Loroplast“ dovozi opasan otpad u buradi i kontejnerima i skladišti po strogim standardima. Ali, uprkos tome, to je visokorizičan otpad i u slučaju oštećenja ambalaže može da dovede do požara ili zagadi pitku vodu. Firma „Yunirisk“ nije dobila dozvolu za gradnju ovakvog postrojenja ni u jednoj opštini u Srbiji i Crnoj Gori. U opštini Pančevo dva puta je tražila lokaciju, ali nije dobila saglasnost da gradi fabriku ni na 10 kilometara od grada – kažu predstavnici grupe građana „Hlas Ludu“.
Građani Kovačice tvrde da je kod Zagreba ovakva ista fabrika izazvala ekološku katastrofu, izgorela je i nikada više nije dobila dozvolu za rad, dok je u Slovačkoj izazvala trajno zagađenje pitke vode.
– Čak sedam gradova je odbilo ovu fabriku. Jedino je naše rukovodstvo na čelu sa predsednikom opštine Miroslavom Krišanom prihvatilo da se pogon gradi u Kovačici. Da ironija bude veća, novo izvorište vode nalazi se na svega 100 metara od buduće fabrike – navodi se u saopštenju Grupe građana „Hlas Ludu“ koje je za nekoliko dana prikupilo više od hiljadu potpisa u mestu sa 7.000 stanovnika.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=sBUwbXWWcAo]

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar